Bancile pot reduce provizioanele la creditele cu restante peste 90 zile cu maximum 25% din garantii

Data publicarii: 03-03-2009 | Finante-Banci

Bancile vor putea scadea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate in categoria "pierdere", reprezentand restante de peste 90 de zile sau imprumuturi pentru care s-au initiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garantiilor, arata un proiect de regulament al BNR.

Proiectul a fost publicat in urma discutiilor pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a avut cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

"Am cerut bancii centrale, ca, dupa cele 90 de zile de neplata, sa putem deduce cu pana la 50% garantiile la calculul expunerii, procent care ar urma sa coboare la 40% penru intarzierile mai mari de 120 de zile, pentru ca abia dupa 180 de zile de intarziere sa nu mai putem face nicio deducere", a spus presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

Vicepresedintele ARB, Petre Bunescu, spune ca modificarea reprezinta un element clasic al standardelor de contabilitate internationala (IFRS) si "este o veste buna pentru sistemul bancar"

"Dupa 90 de zile provizionam tot, indiferent de garantii. Acum se poate lua in calcul si o parte din valoarea garantiilor, in limita a 25%. Cat exact este decizia fiecarei banci", a declarat Bunescu.

Astfel, "garantiile aferente expunerilor reprezentand principalul creditelor/plasamentelor clasificate in categoria "pierdere", in cazul carora serviciul datoriei este mai mare de 90 de zile si/sau in cazul carora au fost initiate proceduri judiciare fata de operatiune sau fata de debitor, se ajusteaza prin aplicarea de coeficienti stabiliti de imprumutator, pentru fiecare caz. Valoarea acestor coeficienti nu poate fi mai mare de 0,25", conform articolului 14, alineatul 1 al documentului.

Totodata, bancile nu pot reduce provizioanele in cazul expunerilor reprezentand dobanzi curente sau restante atasate creditelor cu intarzieri de plata mai mari de 90 de zile.

"Garantiile aferente expunerilor reprezentand dobanzi curente/restante, atasate creditelor/plasamentelor de la alineatul 1 nu se iau in considerare, coeficientul care se aplica sumelor aferente respectivelor garantii avand valoarea zero", conform articolului 14, alineatul 3.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: