Bancile centrale din Europa de Est critica dur comentariile despre riscurile din regiune

Data publicarii: 05-03-2009 | Finante-Banci

Mai multe banci din Europa de Est si-au exprimat ingrijorarea miercuri cu privire la comentariile "derutante" despre riscurile din sistemul financiar si au spus ca acestea ar putea dauna economiilor din regiune si bancilor, scrie Reuters.

Guverntaorul bancii centrale a Poloniei a spus, de asemenea, ca vrea sa inceapa negocieri cu reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) si ai Comisiei Europene (CE) in sensul limitarii ajutorului pentru "institutiile financiare care speculeaza pe pietele financiare" din Europa emergenta.

Membrii estici ai Uniunii Europene (UE) au intrat sub monitorizare atenta luna trecuta, cand presa internationala a scris pe prima pagina articole despre dezechilibrele economice accentuate din unele state, unele dintre articole referindu-se la regiune chiar ca la "segmentul cu grad mare de risc (sub-prime) al Europei".

Oficialii din state care se descurca mai bine, ca Polonia sau Cehia, au incercat sa riposteze, spunand ca statele pe care le conduc au o situatie foarte diferita de vecinii lor regionali ca Ungaria sau Letonia, care au cerut pachete de sprijin de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a-si consolida economiile.

In cadrul unei declaratii comune, autoritatile de supraveghere din Polonia, Cehia, Slovacia, Romania si Bulgaria au spus ca "initiativele anuntate public" care evidentiaza expunerea pe care o au bancile vest-europene la Europa Centrala si de Est submineaza eforturile privind sustinerea stabilitatii.

"Informatiile publicate sunt adesea suprasimplificate si derutante, putand avea un impact negativ asupra bancilor care opereaza in aceste tari", potrivit comunicatului, publicat pe pagina de internet a bancii centrale a Slovaciei.

"Astfel de speculatii autosuficiente ignora complet evolutiile economice fundamentale din tarile Europei Centrale si de Est si creeaza perceptii gresite care, inevitabil, ar putea fi in detrimentul atat al regiunii central si est-europene, cat si al intregii Europe per ansamblu", atrag atentia autoritatile de reglementare din zona.

Comunicatul nu precizeaza ce se intelege prin "initiative anuntate public".

Autoritatea pentru servicii financiare din Ungaria, PSZAF, a anuntat tot miercuri ca a semnat la randul sau o declaratie alaturi de membrii estici ai UE, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la comentariile "derutante" despre riscurile din sistemul financiar.

Analistii, care observa ca regiunea candva cu o crestere economica exploziva se confrunta cu o incetinire a cresterii economice, nu au fost impresionati de comunicatele bancilor centrale si au spus ca acestea vor avea o contributie redusa la calmarea tensiunilor din regiune.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: