ANC a adoptat primele reglementari pe piata de broadcasting, iar SNR este operatorul semnificativ

Data publicarii: 05-03-2009 | Economie

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a adoptat primele reglementari pe piata de broadcasting si a desemnat Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) ca fiind operatorul cu putere semnificativa, potrivit unui comunicat transmis de ANC.

"Regulile jocului pe piata de broadcasting au fost stabilite. In urma finalizarii procesului de consultare, am adoptat primele reglementari pe piata de broadcasting, am desemnat SNR ca fiind operator cu putere semnificativa si ii impunem obligatii
care vor duce la eliminarea problemelor concurentiale pe care le-am identificat pe aceasta piata", a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

ANC va impune in sarcina SNR obligatia de control al tarifelor si de fundamentare a tarifelor in functie de costuri. In acest scop, ANC va consulta si va adopta un regulament privind dezvoltarea unui model de calculatie a costurilor, urmand ca, in termen de cel mult un an de la adoptare, SNR sa dezvolte si sa implementeze acest model. Pana la data implementarii modelului de calculatie a costurilor, SNR va avea dreptul de a majora tarifele pentru serviciile reglementate o singura data
si numai cu acordul prealabil al ANC.

"In urma analizelor de piata realizate, s-a constatat ca exista indicii cu privire la existenta unor potentiale probleme concurentiale in acest sector, probleme cauzate, in principal, de pozitia de monopol detinuta de SNR pe piata transmisiei in vederea asigurarii receptionarii de catre public a programelor de televiziune si radiodifuziune ale Societatilor Romane de Televiziune si de Radiodifuziune", mai informeaza ANC.

Decizia privind identificarea pietelor relevante ale serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune si radiodifuziune a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei marti, 3 martie 2009 si va intra in vigoare la data publicarii. Dupa intrarea in vigoare a acestei decizii, ANC va comunica SNR decizia de desemnare ca operator cu putere semnificativa pe aceasta piata si obligatiile care i se impun, a anuntat autoritatea.

Pietele serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale cuprind transmisia initiala in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale la nivel national si local, transportul acestor servicii de programe prin retelele de comunicatii electronice si transmiterea finala, in integralitate si fara nicio modificare, a acestor programe in vederea receptionarii de catre utilizatorii finali. In functie de caracteristicile diferite ale furnizarii serviciilor de programe de televiziune, respectiv de radiodifuziune, ANC a identificat trei piete relevante susceptibile de reglementare.

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si supravegheaza respectarea acestora.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: