Una din opt familii din SUA a intarziat la plata creditelor sau a fost in executare silita in 2008

Data publicarii: 06-03-2009 | International

Cam una din opt familii americane, o cota record, a terminat anul 2008 cu intarzieri la plata creditelor ipotecare sau in curs de executare silita, dupa ce pierderile de locuri de munca au accentuat criza declansata in sectorul creditelor, arata o asociatie bancara din SUA citata de Reuters.

In contextul in care somajul a avansat in Statele Unite la un nivel maxim al ultimilor 16 ani si jumatate si continua sa se extinda, tot mai multi dintre cei care au credite vor intarzia plata ratelor la imprumuturi sau se vor confrunta cu executari silite anul acesta, a declarat economistul-sef al Asociatiei Bancherilor Ipotecari - Mortgage Bankers Association -, Jay Brinkmann.

"In timp ce problemele cele mai grave sunt in continuare in California, Florida, Nevada, Arizona si Michigan, unele dintre cele mai accentuate intarzieri observate in trimestrul anterior au fost in Louisiana, New York, Georgia, Texas si Mississippi, ceea ce reprezinta un semnal al extinderii impactului recesiunii", a mai spus Jay Brinkmann.

Programul de stimuli pentru piata imobiliara, de 275 miliarde dolari, al presedintelui american Barack Obama va standardiza modificarile pentru creditele cu probleme si va deschide calea pentru mai multe refinantari.

Brinkmann a spus, insa, ca exista trei factori ce determina problema de pe piata imobiliara, iar programul lui Obama se adreseaza "mai ales celor cauzate de primul element", ce au legatura cu structura creditelor, calitatea subscrierii si frauda, a spus Brinkmann.

Celelalte doua probleme se manifesta in continuare - o supraoferta determinata de construirea excesiva si de executarile silite si somajul.

"Intr-o tara ca a noastra" este inacceptabil ca o familie din opt sa aiba intarzieri de plati sau sa se confrunte cu executari silite, a declarat un bancher de la o institutie new-yorkeza de credite ipotecare, LendAmerica, Nicholas Bratsofolis.

"In loc sa stam sa ne tot gandim, cred ca ar trebui sa folosim instrumentele pe care ni le-a pus la dispozitie guvernul, ca sa remediem problemele cu care se confrunta multi dintre acesti proprietari", a mai spus bancherul citat, adaugand ca problema nu va avea, totusi, o solutie rapida.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: