Virtual Cocoon: Cum sa calatoresti cu 2.000 euro oricand si oriunde in lume

Data publicarii: 06-03-2009 | IT&C

Cercetatorii britanici de la universitatile York si Warwick si-au unit fortele pentru construirea celui mai avansat dispozitiv de realitate virtuala, iar creatia lor se vrea atat de reusita incat granita dintre real si virtual sa fie stearsa.

Dispozitivul, o casca sofisticata conectata la un computer, permite utilizatorilor sa se bucure de toate senzatiile date de o experienta reala. Tehnologia folosita permite reconstituirea tuturor senzatiilor: tactile, olfactive, auditive, vizuale si gustative, astfel incat posesorii se pot bucura de experiente precum o calatorie in Alpi sau o excursie in Kenya, direct din fotoliul de acasa.

Virtual Cocoon

In plus, casca, numita Virtual Cocoon, aduce in aceeasi incapare prieteni sau membri ai familiei aflati la mii de kilometri distanta, cu conditia ca si ei sa aiba un astfel de dispozitiv. Ecranul este un high-definition high dynamic screen, ce poate sa reproduca imagini de 10 ori mai intunecate si de 30 de ori mai luminoase decat un display obisnuit.

Un tub conectat la o cutie cu arome reproduse chimic, elibereaza mirosuri, in timp ce un dispozitiv similar poate reconstitui un gust real. Umiditatea si caldura pot fi, la randul lor modificate, iar sistemul audio surround recreeaza zgomotul ambiental.

Oamenii de stiinta implicati in proiect spun ca aparatul va fi gata in cinci ani, iar pretul estimat este de 2.000 euro.