Pogea a renuntat la impozitul pe telefon, la TVA-ul pe casa se mai gandeste

Data publicarii: 06-03-2009 | Finante-Banci

Finantele au spus ca nu se va acciza nici un produs nou, dar nu au respins impunerea de TVA persoanelor fizice care vand terenuri construibile sau case noi. Ministerul Finantelor informeaza ca nu va acciza produse ca telefoane mobile, palm-uri, GPS-uri, ceasuri sau materiale pentru adulti, asa cum apare intr-un document de lucru al Ministerului pentru modificarea Codului Fiscal, dar nu a contrazis informatiile din acelasi document referitoare la impunerea de TVA persoanelor fizice pentru vanzarea de terenuri construibile sau case noi.

Accizele vor creste doar la tutun si alcool, prin devansarea calendarului de majorare convenit cu Comisia Europeana, a declarat, joi seara, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, la Antena 3. "Nu la energie, nu la brichete, nu la reviste", a spus Pogea.

Aminitm ca, potrivit unui document de lucru obtinut de Cotidianul Business Standard, Finantele intentioneaza sa accizeze telefoanele mobile, iPhone-urile si palm-urile, urmate de antenele satelit si sistemele GPS.

De asemenea, potrivit documentului, supuse accizelor vor fi si "suporturile magnetice cu materiale pentru adulti" si revistele pentru adulti. Accizabile vor deveni si armele, motoarele de ambarcatiuni de peste 25 de cai-putere, brichetele si ceasurile de lux, caviarul si sturionii.

Cel mai important insa, printre propunerile de modificare a Codului Fiscal, Finantele intentioneaza sa puna TVA pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, care privesc vanzarea de terenuri construibile sau locuinte vechi de cel mult un an. Finantele vor sa transpuna o directiva europeana, potrivit careia se poate considera ca orice persoana, inclusiv persoana fizica, devine persoana impozabila daca face una dintre tranzactiile de mai sus. Este vorba despre directiva 2006/112/CE, referitoare la regimul TVA care, intr-adevar, stabileste ca statele membre UE pot considera persoana impozabila orice persoana care vinde case noi sau terenuri construibile. Gheorghe Pogea a declarat, pentru Cotidianul, ca, prin aceasta prevedere, care este inca la nivel de discutie, se urmareste armonizarea cu legislatia europeana, si inlaturarea discriminarii intre persoanele fizice care vand locuinte noi si persoanele juridice care vand locuinte noi.

Integral in Cotidianul