Opel intentioneaza sa inchida trei fabrici din Europa si sa disponibilizeze 11.000 de angajati

Data publicarii: 08-03-2009 | International

Constructorul auto german Opel, ce se confrunta cu grave probleme financiare, vrea sa inchida trei fabrici din Europa, doua din Germania si una din Belgia, si sa disponibilizeze o cincime din cei 55.000 de angajati, a anuntat duminica ziarul Der Spiegel, potrivit AFP.

Cele trei fabrici vizate sunt Bochum, din vestul Germaniei, Eisenach, din estul tarii, precum si Anvers, din nordul Belgiei, potrivit planului de salvare prezentat vineri de conducerea Opel guvernului german, precizeaza Der Spiegel.

Obiectivul companiei este sa economiseasca 949 milioane euro din costurile de personal. Alternativa ar fi sa disponibilizeze numai 3.500 de angajati si sa impuna reduceri salariale, mai scrie publicatia germana.

In cadrul unui discurs saptamanal, cancelarul german Angela Merkel estima ca planul prezentat de Opel mai trebuie sa fie "imbunatatit".

Potrivit revistei Focus, Opel a solicitat de la statul german ajutoare de 4 miliarde euro, peste nivelul estimat pana acum, de 3,3 miliarde. Insa aceste ajutoare ar putea fi acordate in mod indirect, sub forma unor garantii sau credite.

Pana in prezent, insa, potrivit Der Spiegel, subsidiara Opel a grupului american General Motors nu a platit deloc impozite catre statul german, profiturile fiind repatriate in Statele Unite.

NewsIn