Companiile bulgare de IT inchiriaza spatiul propriu de birouri pentru a face fata crizei financiare

Data publicarii: 09-03-2009 | Afaceri

Companiile bulgare care au inchiriat anii precedenti spatiu de birouri pentru extindere renunta acum la acesta, decizia fiind luata pentru a se potrivii cu reducerea personalul si taierea costurilor in fata crizei, au spus reprezentantii mai multor companii imobiliare, citati de Dnevnik.

"Tendinta a inceput in luna ianuarie si mai ales in cazul companiilor din domeniul financiar, de consultanta si IT care au inchiriat birouri off-plan pentru o perioada de trei pana la cinci ani, cu scopul de a avea loc pentru cresterea economica viitoare. Acum, din cauza crizei de la nivel global, sperantele lor de extindere s-au redus, si scot la inchiriere o parte din spatiu, chiar la pret mai mic pentru a-si reduce povara", a declarat Nikolai Neov, office space manager al companiei imobiliare bulgare MBL.

Potrivit consultantilor imobiliari, preturile de inchiriere pentru birouri au scazut in acest an si este estimata in continuare o tendinta descendenta. "Spatii de birouri in centrul orasului Sofia si pe principalele bulevarde sunt acum disponibile in prezent la 14-18 euro/mp, insa spatiile de birouri cu preturi cuprinse intre 9 - 12 euro/mp sunt cele mai cautate in acest moment", a explicat directorul companiei MBL, Asen Lisev. Acesta estimeaza ca spatiu de birouri liber va creste cu aproximativ 2% la 11% in urmatoarea perioada.

Analistii bulgari mai spun ca preturile chiriilor pentru spatii de birouri au inceput sa scada la sfarsitul anului 2008, cu procente de pana la 30%. Directorul executiv al companiei Forton, Serghei Koinov, sustine ca, in mare parte, chiriile de birouri din afara centrului vor ajunge la preturi cuprinse in jurul 10-16 euro/mp.

Totodata, reprezentantii MBL mai spun ca 15 din cele 60 de proiecte anuntate au fost oprite din constructie.

La randul sau, manager pentru Europa Centrala si de Est al companiei CB Richard Ellis, Colin Waddell, sustine ca piata imobiliara se va aseza in urmatorii doi sau trei ani, dar preturile vor continua sa scada in continuare pentru ca multe proprietati au fost supraevaluate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: