Propunerea de impozitare cu 16% a tranzactiilor imobiliare va afecta speculatorii de pe piata

Data publicarii: 11-03-2009 | Imobiliare

Propunerea de impozitare cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente va afecta speculatorii de pe piata imobiliara, a declarat expertul imobiliar, Ion Radu Zilisteanu.

"Practic, o astfel de masura (n.r. impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente) ar afecta doua tipuri de jucatori de pe piata imobiliara, si anume pe cei care construiesc ca persoane fizice case sau cladiri de apartamente si pe speculatorii imobiliari", a declarat expertul imobiliar, Ion Radu Zilisteanu.

Pentru prima categorie de jucatori, Ion Radu Zilisteanu spune ca masura este potrivita din punctul de vedere al logicii fiscale, avand in vedere ca cei care procedeaza asa pe piata imobiliara nu sunt foarte multi. In ceea ce-i priveste pe speculatori, aceasta masura ii afecteaza direct. "Pentru speculatori, masura aceasta este total nepotrivita. Ei sunt responsabili, in momentul de fata, pentru cel mult 15% din veniturile obtinute din imobiliare. Cred ca ei sunt cei care vor disparea, ca urmare a acestei masuri fiscale", a adaugat expertul imobiliar.

Consilierul superior in cadrul ANAF Paul Coman a declarat, marti, ca tranzactiile imobiliare in scop comercial facute de persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 16%, aceasta masura fiind avuta in vedere la elaborarea noului Cod Fiscal.

Prin introducerea acestei masuri, cel care vinde ar urma sa plateasca un impozit de 16% pe castig si TVA de 5% sau 19%, in functie de valoarea imobiliului, a declarat in legatura cu aceasta propunere Gabriel Biris, partener la firma de avocatura Biris Goran. El a adaugat ca, in acest moment, pentru tranzactiile cu imobile mai vechi de trei ani se plateste un impozit de 1% din pretul de vanzare, in cazul imobilelor a caror valoarea e mai mica de 200.000 de lei, si de 2% pentru cele care depasesc acest prag. Totodata, pentru cladirile mai noi de trei ani se plateste un impozit intre 2% si 3% din pretul de vanzare.
 
Esop: Daca se va aplica noul impozit de 16% la tranzactii, vom ingropa si mai mult piata vanzarilor
 
Daca se va pune in practica propunerea de impozitare cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente, vom ingropa si mai mult piata vanzarilor, care este intr-o situatie foarte dificila, au declarat reprezentantii Esop.

"In conditii de criza majoritatea specialistilor finanaciari spun ca o crestere a impozitarii e o idee gresita. Trebuie sa stimulezi mediul economic sa produca, ca sa iesim la suprafata, nu sa il sufoci cu taxe. Oricum, nu stiu cum si-au facut guvernantii calculele, dar la cate tranzactii se fac in perioada asta si cate se previzioneaza in perioada urmatoare, nu acestea vor salva bugetul Romaniei", a declarat Irina Petrescu, partener al companiei Esop Consulting.

Aceasta sustine ca in conditiile in care se va aplica acest nou impozit la vanzare, "vom ingropa si mai mult piata vanzarilor, care si asa este intr-o situatie foarte dificila".

Irina Petrescu mai spune ca unii proprietari vor incerca sa creasca pretul punand acest impozit  pe seama cumparatorilor, insa sansele sa obtina acesti bani de la cumparatori sunt mici, avand in vedere ca toti clienti vin hotarati sa mai negocieze.

"Alti proprietari vor inghiti si aceasta galusca si vor merge mai departe, daca sunt nevoiti sa vanda, si vor avea profituri din ce in ce mai mici. Vor fi si proprietari care nu sunt presati sa vanda acum si vor amana vanzarile pentru o perioada mai favorabila. In concluzie, tranzactiile imobiliare vor avea de suferit", a conchis reprezentantul Esop.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: