Taxa auto nu se va mai plati la prima inmatriculare, ci anual

Data publicarii: 11-03-2009 | Mediu

Ministerul Mediului intentioneaza sa scoata taxa de poluare auto care se plateste in prezent la prima inmatriculare a masinilor in Romania si sa introduca in loc o taxa anuala, in functie de gradul de poluare al autovehiculului.

"Nu va mai fi o taxa de prima inmatriculare, ci va fi una legata de principiul 'poluatorul plateste', care va fi platita anual, asemenea unui impozit. Oamenii se vor gandi de doua ori daca mai vor sa cumpere masini second-hand care emit foarte multe noxe, pentru ca vor avea de platit mai mult", a explicat Nicolae Nemirschi.

El a adaugat ca vor fi stabilite diferite sume de achitat in functie de cantitatea de noxe emisa de fiecare autovehicul.

Pentru persoanele care au platit deja taxa de poluare atunci cand si-au inmatriculat masinile in Romania se ia in calcul varianta ca aceasta sa fie considerata achitarea impozitului.

"E o problema la care inca ne gandim. E posibil sa ajungem la ideea ca ei si-au platit anticipat impozitul pe poluarea auto. Atentie, e vorba de taxa de poluare, nu cea de prima inmatriculare", a mai spus Nemirschi.

Taxa de poluare auto ce a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

NewsIn