Reuters: Orice ajutor strain acordat Romaniei va impune masuri drastice de austeritate

Data publicarii: 11-03-2009 | Economie

Orice ajutor strain acordat Romaniei pentru evitarea crizei financiare va presupune probabil masuri drastice de austeritate pentru al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana (UE) si va furniza o sustinere limitata a leului pe termen lung, comenteaza Reuters.

Economistii spun ca orice tranzactie incheiata ca urmare a cererii Romaniei va calma temerile privitoare la o criza imediata si ar putea determina o apreciere pe termen scurt a pietei. Analistii atrag, insa, atentia ca un astfel de acord nu va indeparta nevoia fundamentala de depreciere a leului si nici nu va redeschide calea spre o crestere exploziva.

Detaliile facute publice despre un posibil acord au fost putine, dar o sursa diplomatica din cadrul Uniunii Europene, apropiata negocierilor cu UE si Fondul Monetar International (FMI), a spus ca un acord ar putea fi decis foarte rapid, daca Romania accepta conditiile. O delegatie a FMI va vizita Bucurestiul saptamana aceasta.

Analistii spun ca un acord comun ar putea ajunge la circa 20 miliarde euro, asemanator cuantumului de 25 miliarde dolari luat anul trecut de Ungaria de la FMI, UE si Banca Mondiala (BM), dar ar putea sa se cifreze  sau ca ar putea sa se cifreze si la 9 miliarde euro.

Perspectiva economica

In timp ce cuantumul tranzactiei este inca neclar, analistul Neil Shearing de la institutul de cercetare Capital Economics a spus ca 25 miliarde dolari ar putea acoperi aproape toata datoria externa a Romaniei de anul viitor.

Pachetul de sprijin va veni, insa, mai mult ca sigur cu un set de conditii care sa extinda reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru micsorarea in 2009 a deficitului fiscal la 2% din produsul intern brut (PIB) de la mai mult de 5% anul trecut, miscare comentata pozitiv de FMI.

Intrucat veniturile bugetare se bazeaza pe o estimare de crestere de 2,5% anul acesta, considerata de economisti ca exagerat de optimista, orice ajutor ar putea veni cu mai multe cerinte de diminuare a cheltuielilor.

"Pachetul de salvare nu va impiedica Romania sa intre intr-o recesiune lunga si accentuata", a spus Shearing.

"Ar fi gresit sa presupunem, cum face multa lume, ca un pachet de salvare va permite Romaniei sa isi reia tendinta recenta de dezvoltare", a declarat analistul citat.

Alti analisti spun ca o injectie de capital ar mai putea tempera scaderea cererii de consum si ca, desi declinul cererii ar putea continua, acesta ar fi mai putin amplu decat in situatia in care nu s-ar ajunge la un acord.  

Economistul Nicolaie Alexandru Chidesciuc de la ING Bank Romania a spus ca cerintele de inasprire a politicii fiscale ar putea genera o crestere economica solida pe termen mediu.

"Acestea sunt vesti bune si este bine ca am constientizat nevoia de finantare", a spus Chidesciuc, adaugand ca "fara acesti bani, ne-am prelungi agonia".

Leul

Avertismentele oficialilor romani din ultima luna inseamna ca aceasta cerere de sustinere a Bucurestiului nu vine ca o surpriza.

Dar, desi un astfel de acord ar putea sustine leul pe termen scurt, situatia din Ungaria, unde forintul s-a depreciat cu 16,5% de la incheierea acordului la jumatatea lui octombrie, ne arata ca leul si-ar putea continua deprecierea in fata euro.

"Este posibil sa avem o evolutie asemanatoare forintului", a spus analistul Miroslav Plojhar de la JP Morgan. "Este posibil ca leul sa slabeasca daca banca centrala nu apara un anumit curs", a adaugat Plojhar.

Ivailo Vesselinov, economist la Dresdner Kleinwort, a spus ca daca jucatorii de pe piete vor considera ca suma acordata este prea mica, ar putea pedepsi rapid leul si preturile la Credit Default Swap (CDS - instrumente de garantare impotriva creditelor neperformante).

Regiunea in ansamblu

In timp ce economistii sunt de acord ca un pachet de salvare ar putea ajuta Romania, un succes al demersului ar putea, de asemenea, sa consolideze tendinta cu care UE abordeaza problemele statelor care fac parte din blocul european, dar nu si din zona euro, pe o baza ad-hoc, indepartand orice posibilitate de creare a unei 'umbrele' regionale.

Romania a cerut ajutorul Comisiei Europene, pentru a se salva de la o posibila criza de finantare, devenind astfel ultima dintre tarile membre ale blocului european care cer protectie impotriva crizei economice mondiale.

Cererea Romaniei a coincis cu un semnal transmis de banca centrala a Ungariei ca ar putea sa fi vandut euro pe piata, ceea ce a dus la aprecierea forintului si a altor valute ce s-au depreciat de cand criza financiara a izbit Europa emergenta anul trecut.

Intreaga Europa Centrala si de Est face eforturi sa opreasca evaporarea fondurilor straine, care a determinat Ungaria si Letonia sa ceara ajutor de la FMI, a majorat riscurile intrarii in incapacitatea de plata a datoriilor si a generat o anumita neliniste sociala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: