China poate scoate lumea din criza economica, potrivit unui oficial al ONU

Data publicarii: 11-03-2009 | International

China poate scoate lumea din criza economica, datorita rezervelor valutare puternice, excedentului comercial si investitiilor masive in toata lumea, a declarat un consilier al secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citat de Reuters.

Pana acum, China a facut fata incetinirii cresterii economice mai bine decat Europa sau Statele Unite, desi situatia internationala sumbra a afectat puternic sectorul auto chinez, cauzand numeroase disponibilizari si inchideri de fabrici.

"Sper ca, pana la urma, China va reusi sa scoata lumea din aceasta criza", a declarat Jeffrey Sachs, consilier al secretarului general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru Reuters.

China, cea de-a treia economie a lumii, are in mod obisnuit excedente masive de cont curent, cu exporturi vaste si importuri relativ mici.

Datele macroeconmice publicate miercuri au aratat ca exporturile din China au scazut in februarie, in contextul in care economia a fost afectata de criza financiara, dar cheltuielile de capital au crescut, cu ajutorul pachetului guvernamental masiv de stimuli financiari.

China are rezerve valutare de circa 2.000 miliarde dolari. Excedentul de cont curent a ajuns anul trecut la 440 miliarde dolari, nivel cu 20% mai mai mare fata de 2007, potrivit statisticilor guvernamentale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: