Basescu: Nu cred ca FMI, UE si BCE vor cere marirea TVA sau desfiintarea cotei unice

Data publicarii: 12-03-2009 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune la Antena 3, ca acordarea imprumutului pentru Romania nu va fi conditionat de marirea taxelor si a impozitelor, seful statului precizand ca nu crede ca FMI si UE nu vor cere Romaniei sa renunte la cota unica sau sa mareasca TVA.

Presedintele Basescu a spus ca a urmarit conditiile pe care FMI si UE le-au impus celorlate tari care au obtinut in ultima vreme imprumuturi. "Spre exemplu, au facut reduceri de TVA cu aceasta ocazie sau au redus fiscalitatea pe venit, pe profit. Pai, noi avem deja un TVA redus, la 19%. Masura este luata. A doua masura: reducere de fiscalitate. Noi avem flat-tax-ul, 16% impozit", a spus seful statului referindu-se la exemplul Ungariei.

"Ar fi anti-economic sa ni se ceara sa marim aceste doua taxe majore", a mai spus Basescu. "Tineti cont ca FMI-ul nu e singur. Echipa de negociere cu Romania este cu reprezentanti ai Comisiei Europene si cu reprezentanti ai Bancii Centrale Europene", a mai spus seful statului, care a aratat ca "Romania nu va putea fi pusa in situatia de a face alta politica decat politica generala europeana".

"Eu nu cred ca Fondul, UE si BCE vor cere Romaniei marirea TVA-ului sau ca vor cere desfiintarea taxei unice si sa trecem din nou pe impozite pe venituri uriase. Se va lucra in alta parte, cred eu", a mai spus Basescu.
 
FMI redacteaza scrisoarea de intentie si conditiile unui acord, autoritatile romane le semneaza
 
Scrisoarea de intentie pentru un eventual acord, precum si memorandumul care ar contine conditiile economice la care se angajeaza Romania sunt, in mod normal, redactate de FMI si semnate de catre autoritatile romane, a declarat pentru NewsIn consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"In cazul unui acord, FMI este cel care redacteaza scrisoarea de intentie si memorandumul privind conditiile pe care Romania s-ar angaja sa le respecte. Acestea ar fi ulterior semnate de reprezentantii partii romane", a explicat Croitoru.

El estimeaza necesarul de finantare pentru 2009 este intre 7,4 si 16 miliarde euro, in functie de scenariile de rostogolire a datoriilor scadente, apartinand mai ales mediului privat.

"Acesta este necesarul de finantare pentru 2009. Eventualul acord cu FMI ar fi incheiat, in mod normal, pe 2 ani. Poate fi si pe 18 luni, dar nu mai mult de 24 de luni. In acest caz, suma la care s-ar putea ajunge in urma negocierilor intre autoritatile romane, FMI, Comisia Europeana si celelalte institutii financiare internationale ar putea cuprinde si fonduri pentru 2010, in functie de golul de finantare estimat pentru anul viitor", a explicat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus ca negocierile cu reprezentantii FMI, reluate miercuri, se bazeaza in acest moment pe scenariile de finantare ale autoritatilor romane si ale institutiei internationale, astfel incat nu poate fi vorba deocamdata despre o anumita suma solicitata de Romania.

NewsIn