Boc: Guvernul este preocupat sa mentina cota unica in negocierile pentru contractarea unui imprumut

Data publicarii: 12-03-2009 | Economie

Premierul Emil Boc a declarat joi ca Guvernul este preocupat de mentinerea cotei unice de impozitare in negocierile pentru contractarea unui imprumut extern, spunand ca aceasta poate constitui premisa relansarii economice a Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a declarat , in repetate randuri, ca "aproape sigur" acordarea imprumutului pentru Romania nu va fi conditionat de marirea taxelor si a impozitelor, seful statului precizand ca nu crede ca FMI si UE vor cere Romaniei sa renunte la cota unica sau sa mareasca TVA.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat miercuri, la Realitatea RM, ca in cazul unui acord cu FMI s-ar putea aduce modificari cotei unice si valorii TVA. "FMI, ca si CE, vor discuta cu Guvernul Romaniei si cu BNR soliditatea prevederilor bugetului adoptat de Parlament. Stiti foarte bine ca noi am mers pe o crestere de 2,5%. Exista opinii la FMI, ca si la CE, ca nu aceasta crestere va fi realizata, ca va fi o crestere mai mica", a declarat Theordor Stolojan la Realitatea FM. Stolojan a mai spus ca Guvernul s-a angajat prin bugetul de stat " sa reduca cu 20% cheltuielile de personal, fata de anul precedent". "Este posibil ca FMI si CE sa ne stabilieasca un grafic cu care sa ne urmareasca in decurs de 4, 5, 6 luni daca intr-adevar acest angajament al nostru se indeplineste", a mai spus Stolojan, care a adaugat ca Romania,"ca sa fie asigurata", are nevoie sa aiba acces la o finantare de 14-19 miliarde de euro, "luand in calcul ipoteze ca investitiile straine se reduc la jumatate fata de anul trecut, lunand in calcul ca datoria pe termen scurt se rostogoleste si nu ne forteaza nimeni sa o rambursam".

NewsIn