O noua varianta a taxei de poluare auto s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2010

Data publicarii: 12-03-2009 | Economie

Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Dan Carlan, a declarat, joi, ca se va propune o noua varianta a taxei de poluare auto efectuata la prima inmatriculare a autovehiculuiui, care urmeaza sa treaca prin Parlament si ar putea avea o aplicabilitatea de la 1 ianuarie 2010.

Dan Carlan a precizat ca, pentru anul in curs, taxa de prima inmatriculare va ramane la nivelul actual. "Vom propune o noua varianta a taxei care va fi trecuta prin Parlament cu aplicabilitate din ianuarie 2010. Vom cauta ca aceasta sa respecte principiile si sa fie cat mai echilibrata", a adaugat acesta.

Renuntarea brusca la taxa de poluare auto efectuata la prima inmatriculare a autovehiculului si transformarea ei intr-un impozit trebuie sa se faca gradual, a declarat, joi, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), Brent Valmar. El a precizat ca, asa cum este in prezent, taxa este bine proportionata, iar transformarea acesteia in impozit ar trebui sa se faca gradual.

Taxa de poluare auto, ce a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare, a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat miercuri ca intentioneaza sa scoata taxa de poluare auto care se plateste in prezent la prima inmatriculare a masinilor in Romania si sa introduca in loc o taxa anuala, in functie de gradul de poluare al vehiculului.

NewsIn