Inflatia din Spania s-a temperat la un nivel minim al ultimilor 40 de ani

Data publicarii: 13-03-2009 | International

Inflatia din Spania s-a temperat la 0,7% in februarie, un minim nemaiatins din 1969, dupa ce vanzatorii cu amanuntul au mentinut preturile la un nivel scazut, din cauza celei mai grave recesiuni din ultimii 50 de ani din statul iberic, care ar trebui sa evite o spirala deflationista, scrie Reuters.

Inflatia s-a temperat, comparativ cu anul trecut, de la nivelul de 0,8% din ianuarie, in conformitate cu asteptarile analistilor, in conditiile in care magazinele de imbracaminte ofera reduceri ample, iar hotelurile si barurile scad preturile, ca sa isi pastreze clientii speriati de cea mai rapida accentuare a somajului din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit datelor publicate joi de institutul de statistica.

Inflatia de baza din Spania, care exclude preturile alimentelor si energiei, s-a temperat la o rata de 1,6% in februarie, sub nivelul anticipat, de la 2% in ianuarie.

Datele au indicat o scadere rapida a preturilor la nivelul intregii economii, care se confrunta cu ceea ce banca spaniola BBVA se teme ca ar putea fi cea mai grava recesiune de la Razboiul Civil din 1936-1939, in conditiile in care produsul intern brut (PIB) ar putea scadea cu 2,8% in 2009.

"Ceea ce ne ingrijoreaza este ca inflatia principala ar putea cobori sub zero in acest an, iar daca acest lucru este sustinut de o inflatie de baza mai mica fata de asteptari, am putea intra in deflatie", a estimat economistul Stephane Deo, de la grupul bancar elvetian UBS.

Secretarul spaniol al economiei, David Vegara, a spus ca nu estimeaza un astfel de risc si ca se asteapta ca inflatia sa coboare pe teritoriu negativ in decurs de cateva luni.

"Nu vad niciun risc de deflatie inaintea noastra", a spus Vegara, la o conferinta de presa.

Statisticile pentru februarie au aratat ca regiunea Castilia La Mancha a fost prima din Spania care a anuntat inflatie negativa, de -0,1%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: