Peste 150 de bancnote false de 100 de lei puse in circulatie in Arad, Timis si Bihor

Data publicarii: 13-03-2009 | Finante-Banci

O retea de profesionisti din Arad a plasat bancnote de 100 de lei, la Directia de Finante si la Casa de Asigurari de Sanatate. E posibil ca falsurile sa fi ajuns si in bancomate.

Reteaua era alcatuita din 20 de persoane printre care si un adolescent de 16 ani. Capul gruparii era chiar cel care falsifica bancnotele. In urma perchezitiilor, procurorii DIICOT si politistii au descoperit o intreaga imprimerie in casa acestuia.

Mii de bancnote false asteptau sa fie puse in circulatie. Reteaua functiona piramidal. De la centru, banii ajungeau la distribuitor. Acesta vindea, mai departe, bancnotele de 100 de lei cu cate 25 de lei fiecare. Apoi, bancnotele erau practic "cheltuite" la diverse magazine din sate sau orase din Arad, Timis sau Bihor. Politistii spun ca pana acum cel putin 150 de astfel de bancnote au fost puse in circulatie.

Bancnotele false de 100 de lei au inceput sa apara in Arad inca din iarna anului trecut. Din magazinele satesti, unde falsificatorii le plasau cel mai des, banii falsi au ajuns in supermarketuri si institutii publice.

Desi politistii banuiesc ca bancnotele ar fi putut ajunge in bancomate, reprezentantii BNR sustin contrariul. Potrivit acestora, angajatii bancilor comerciale sunt antrenati pentru a recunoaste falsurile.

Capul retelei si mana dreapta a acestuia au fost arestati preventiv pentru inselaciune si fals de moneda. Ceilalti 18 complici sunt cercetati in libertate.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: