Calitatea apei raurilor va fi monitorizata in acest an in Romania intre 22 martie si 31 decembrie

Data publicarii: 13-03-2009 | Mediu

Calitatea apelor raurilor, inclusiv din Romania, va fi monitorizata in acest an intre 22 martie, cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Apei, si 31 decembrie, fiind pentru prima data cand perioada a fost extinsa atat de mult, a declarat pentru NewsIn oficialul unei companii implicate in proiect.

"Incepand cu 2009, actiunea de monitorizare, care a avut loc pana acum in fiecare an pe 18 septembrie, se va putea desfasura pe o perioada mai lunga, incepand cu 22 martie (Ziua Internationala a Apei) si terminand cu 31 decembrie. In 2008 au fost monitorizate peste 5.000 de locatii din lumea intreaga, peste 73.000 de persoane din 70 de tari participand la actiunile de testare si verificare a apelor din regiunile in care traiesc si locuiesc", a precizat directorul de relatii publice al Smithfield Ferme, Mihai Sepetean.

Programul de monitorizare se desfasoara sub egida Asociatiei Internationale a Apelor (IWA), fiind sustinut de Agentia Statelor Unite pentru Protectia Mediului si numeroase companii recunoscute la nivel international, iar pana in 2012 programul are ca tinta sa atinga un milion de persoane care sa participe la activitati de monitorizare a apelor din zonele de rezidenta.

Testele presupun verificarea a patru indicatori de baza ai calitatii apei, si anume cantitatea de oxigen dizolvat, aciditatea (pH-ul), temperatura si claritatea (turbiditatea), iar rezultatele testelor sunt centralizate alaturi de cele din toata lumea pe pagina de internet www.worldwatermonitoringday.com.

Voluntarii testeaza calitatea apei, folosind echipamente adecvate

"In 2008 la Ziua Mondiala a Monitorizarii Calitatii Apei au participat in premiera si 25 de elevi ai liceului William Shakespeare din Timisoara, care, la initiativa si impreuna cu angajatii Smithfield Ferme, au testat apa din raul Bega in luna octombrie a anului trecut. Elevii, echipati ca niste chimisti adevarati, au efectuat masuratorile cu ajutorul unor instrumente specifice si a unor substante adecvate, puse la dispozitie de initiatorii proiectului", a explicat Sepetean.

In Romania, la acest proiect au mai participat in 2008 sute de elevi din mai multe regiuni ale tarii (Cluj, Iasi, Constanta, Arad, Teleorman, Suceava), iar in acest an, organizatorii vor sa implice un numar cat mai mare de elevi in testarea calitatii apei in comunitatile in care traiesc, pentru a constientiza importanta pastrarii unui mediu curat.

De altfel, la nivel mondial, numarul de participanti a crescut anul trecut cu 60% fata de 2007.

Smithfield Ferme a plantat toamna trecuta 3.900 de copaci

Potrivit reprezentantului companiei, Smithfield Ferme este, totodata, sponsor si partener oficial al programului "Milioane de Oameni Milioane de Copaci", prima miscare nationala de plantare de copaci din Romania, organizat de Fundatia PRAIS in parteneriat cu Ministerul Mediului si Garda Nationala de Mediu.

In cadrul campaniei din toamna anului trecut, compania a plantat 3.900 de copaci in jurul fermelor din judetele Timis si Arad, urmand ca pana la sfarsitul lui 2009 sa mai planteze inca 5.300 de copaci.

De asemenea, firma dezvolta un parteneriat cu Universitatea de Vest, care prevede realizarea de studii ale terenurilor si plantelor fertilizate organic si publicarea de articole referitor la beneficiile folosirii ingrasamintelor organice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: