Romania si Ungaria isi vor intensifica colaborarea pentru combaterea evaziunii fiscale

Data publicarii: 14-03-2009 | Finante-Banci

Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat, vineri, la Arad, ca vor fi intensificate actiunile comune cu structura similara din Ungaria, in vederea schimbului de informatii privind combaterea evaziunii fiscale pe teritoriile celor doua tari.

Blejnar s-a intalnit vineri, la Arad, cu Janos Szikora, presedintele APEH, structura similara din Ungaria, aceasta fiind prima intrevedere intre cei doi sefi de institutii cu atributii in controlul financiar.

"Vreau ca in perioada urmatoare sa intarim colaborarea interinstitutionala, dintre ANAF si APEH, pentru ca avem acelasi obiectiv. In perioada urmatoare va trebui sa colaboram mult mai intens in vederea schimbului de informatii intre admininistratia fiscala romana si administratia fiscala din Ungaria, avand un singur scop, combaterea evaziunii fiscale. Dupa cum se stie, in aceasta perioada, intreaga Europa nu trece prin momente foarte bune si noi administratiile fiscale, pentru a fi aproape de contribuabilii cinstiti si corecti, trebuie sa le asiguram un mediu concurential adecvat, iar asta nu o putem face decat prin combaterea evaziunii fiscale", a declarat Sorin Blejnar.

Presedintele APEH, Janos Szikora, a afirmat ca exista o colaborare foarte buna intre institutia pe care o conduce si ANAF. "Am convingerea ca, colaborarile noastre vor continua si vor fi si mai avansate si fructuoase. Aceasta colaborare este de mai multe feluri si la mai multe nivele. Doresc ca si colaborarile de nivelul administratiilor fiscale locale din Romania si Ungaria sa cunoasca pe viitor o dezvoltare. Este vorba si de schimbul zilnic de informatii. O alta treaba foarte interesanta si importanta pentru ambele parti este insusirea experientei unora sau altora a activitatilor pozitive", a declarat Janos Szikora.

Sorin Blejanar a mai sustinut ca vor fi imbunatatite multe aspecte din colaborarea celor doua institutii, din Romania si Ungaria. Conducerile ANAF si APEH au semnat, in 2008, un tratat de colaborare in domeniul fiscal, actiunile principale derulate fiind in vederea combaterii evaziunii fiscale. "Una dintre urmarile acestui tratat a fost intesificarea schimbului de informatii si rapiditatea acestor actiuni, in special cele care ii privesc pe agentii economici despre care existau date ca vor sa produca fraude", a  mai spus presedintele APEH.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a precizat ca la finalul anului 2008, in Romania, nivelul evaziunii fiscale era de 21 la suta din. "Un procent alarmant pentru functionarea normala a economiei" a spus Blejnar.

In anul 2008, ANAF si APEH au facut schimburi de informatii, in principal cu privire la tranzactiile intercomunitare supuse TVA, Ungaria solicitand informatii in 329 de cazuri, iar Romania in 415 cauze. "Ca urmare a acestor schimburi de informatii au fost intocmite foarte multe sesizari penale, s-au blocat anumite activitati, pentru ca frauda in domeniul TVA-ului intracomunitare este, in opinia mea, principalul mijloc de evaziune fiscala", a declarat Sorin Blejnar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: