Finantele aveau intarzieri la deconturi catre firme de 1,56 miliarde lei la finalul lui februarie

Data publicarii: 16-03-2009 | Finante-Banci

Finantele aveau intarzieri la deconturi catre firme de 1,556 miliarde lei (362,6 milioane euro) la finalul lunii februarie, a anuntat duminica Ministerul Finantelor Publice, care precizeaza ca a solutionat in a doua luna a anului deconturi in valoare de 892 milioane lei.

In 28 februarie erau inregistrate in total 10.852 de deconturi pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA) in valoare de 4,63 miliarde lei, insa 8.078 de deconturi in valoare de 2,093 miliarde lei au fost solutionate in termen legal, iar 893 in valoare de 981 milioane lei au fost suspendate.

Astfel, 1.881 de deconturi in valoare de 1,556 miliarde lei sunt intarziate, precizeaza Finantele, care anunta ca Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vor finaliza in aceasta luna proiectul de modificare a metodologiei de rambursare a taxei pe valoare adaugata. 
 
In februarie au fost solutionate deconturi de TVA in valoare totala de 892 milioane lei, din care s-au restituit efectiv 577 milioane lei, "diferenta fiind supusa compensarii cu obligatii de plata la bugetul general consolidat", mai arata comunicatul Finantelor.

In 22 februarie, surse din Finante declarau, pentru NewsIn, ca ANAF va solicita Ministerului Finantelor Publice modificarea metodologiei de rambursare a TVA, in conditiile in care soldul TVA de rambursat este de peste 4 miliarde lei, iar peste jumatate din aceasta suma are termenul de solutionare depasit.

"ANAF a dispus o analiza a rambursarii TVA, avand in vedere ca exista un sold al TVA de rambursat de peste 4 miliarde lei, din care mai mult de jumatate cu termenul de solutionare depasit", au precizat sursele.

Potrivit legii, termenul de rambursare a TVA este de 45 de zile de la inaintarea solicitarii de catre agentul economic.

In urma analizei, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va propune Ministerului Finantelor schimbarea metodologiei de rambursare, astfel incat aceasta sa se poata efectua in termenul legal, eliminand favorizarea anumitor firme si suspiciunile de favorizare.

NewsIn