Ansola, FMI: Bulgaria ar putea iesi mai bine din criza decat Romania

Data publicarii: 17-03-2009 | Economie

Bulgaria este mai bine pozitionata ca Romania pentru depasirea actualelor turbulente, datorita unor avantaje precum excedentul bugetar din 2008 si regimul de tip consiliu monetar, a declarat reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Juan Fernandez Ansola, pentru saptamanalul bulgar Kapital.

"Bulgaria are un curs fix si un surplus fiscal, in timp ce Romania are un curs de schimb flexibil si un deficit public mare. Ambele tari vor fi acum testate, dar poate ca Bulgaria este mai bine pozitionata pentru a depasi perioada de turbulente. Romania va trebui sa isi corecteze deficitul pe perioada unei incetiniri a economiei, situatie dificila pentru orice tara", a spus Ansola.

Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in regiune a adaugat ca Bulgaria are astfel "mai mult loc pentru manevra, pentru ca si-a construit in mod inteligent rezerve in ultimii ani si a mentinut un regim de consiliu monetar", meritul fiind atribuit in totalitate autoritatilor, in opinia lui Ansola.

Pe de alta parte, insa, deprecierea valutelor din restul regiunii nu mai lasa loc competitiei din partea Bulgariei, a carei moneda nationala s-a intarit in ultima perioada, mai spune Ansola. Astfel, el atrage atentia ca salariile ar putea stagna o perioada destul de lunga.

Cu toate acestea, Ansola a adaugat ca avantajul competitiv prin deprecierea monedelor nu poate dura decat scurt timp, tarile trebuind sa se concentreze asupra productivitatii.

NewsIn