Ministerul Muncii vrea sa taie premiile si salariul de merit ca sa faca economii de 1,1 miliarde lei

Data publicarii: 17-03-2009 | Economie

Ministrul Muncii a anuntat ca ordonanta privind sporurile bugetarilor nu va fi trimisa miercuri in guvern si ca vor avea loc noi negocieri cu sindicatele in 23 martie, dupa ce nici luni s-au ajuns la un acord asupra platii premiilor si a salariilor de merit, ce costa bugetul 1,1 miliarde lei.

"Nu ne-am inteles pe salariul de merit, pe fondul de premiere, indemnizatiile de conducere si articolul 20 (din proiectul de Ordonanta de Urgenta n.r.), care da posibilitatea ordonatorilor de credite sa poata lua masuri pentru a se incadra in limitele bugetare. Forma finala a ordonantei va fi finalizata pana martea viitoare. Proiectam un text care sa reprezinte o baza pentru un sistem de salarizare unic in Romania pentru aparatul bugetar", a declarat Marian Sarbu.

O solutie pentru iesirea din acest impas ar fi ca "sindicatele sa accepte stabilirea unor plafoane maxime pentru acordarea indemnizatiilor de merit, astfel incat ordonatorii principali de credite sa poata sa se incadreze in limitele de cheltuieli cu personalul, asa cum sunt acestea prevazute in legea bugetara anuala", a precizat ministrul. 

In cadrul discutiilor de luni cu sindicatele, ministrul muncii le-a spus participantilor la negocieri ca acordarea de premii in acest an necesita un efort bugetar de 583 milioane lei, iar impactul financiar cauzat de plata salariilor de merit din sistemul bugetar este de 502 milioane lei.

Ministerul Muncii doreste in continuare mentinerea celor doua articole in ordonanta de urgenta ce reglementeaza cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar pentru a economisi 1,1 miliarde lei, dupa ce in textul initial se propunea reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,62 miliarde lei in acest an.

Sindicatele au semnat luni un document anexa la Ordonanta de Urgenta ce reglementeaza cheltuielile de personal, in sectorul bugetar prin care sustin ca nu sunt de acord cu taierea primelor, a salariului de merit, a indemnizatiilor de conducere si cu dreptul ordonatorilor de credite de a reduce din cheltuielile salariale.

In schimb, reprezentantii sindicatelor au cazut de acord cu Ministerul Muncii pentru mentinerea a 16 articole din vechea ordonanta, urmand ca personalul care gestioneaza fonduri comunitare sa primeasca pana la 75% din salariu.

Totodata, in forma finala a ordonantei nu se vor regasi cele trei articole ce priveau plata navetei pentru elevi si profesori, banii acordati profesorilor pentru procurarea cartilor de specialitate si practica orelor de educatie fizica din invatamantul primar.

Dupa negocierile purtate la Ministerul Muncii, reprezentantii Cartel Alfa se intalnesc marti pentru a hotari daca vor accepta actualele prevederi ale Ordonantei de Urgenta, iar liderii Federatiei Spriru Haret se vor intalni in Consiliu National pentru a decide daca declanseaza sau nu protestele de munca.

Presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca sindicalistii nu sunt de acord cu eliminarea salariului de merit, a primelor si a sporului de antena. 

Pe de alta parte, presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a avertizat ca daca Ordonanta va ajunge in varianta actuala in Guvern, executivul va avea parte de o reactie dura a sindicatelor.

NewsIn