Colliers: Daca nu aparea criza globala, oricum ar fi fost o criza locala

Data publicarii: 18-03-2009 | Afaceri

Oferta de pe piata imobiliara locala ar fi intrat intr-o criza majora in trei ani, daca nu aparea criza globala care a blocat cererea, din cauza ca majoritatea dezvoltatorilor nu dadeau plusvaloare proprietatilor construite, a declarat Bogdan Georgescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers Romania.

"Daca nu era criza globala, in trei-cinci ani ar fi avut loc o criza majora a ofertei de pe piata imobiliara, deoarece dezvoltarile nu tineau cont de cererea de pe piata. Se dorea doar vanzarea unui produs si nu realizarea de plusvaloare. In acest moment de criza este afectata cererea, care conduce la un blocaj in piata imobiliara. Trebuie sa invatam din criza globala pentru a evita pe viitor o criza locala", a mentionat reprezentantul Colliers. Acesta a dat ca exemplu din perioada dinaintea crizei o situatie in care sapte mall-uri localizate intr-o intersectie a Ploiestiului au primit finantare si care s-au dovedit a fi o himera, in conditiile in care, pana in 2011, nu se mai asteapta livrari noi de spatii comerciale. Principala problema cu care se confrunta in prezent dezvoltarile de tip comercial, precum birourile, mall-urile si spatiile industrial-logistice, este imposibilitatea de a obtine finantare, in conditiile in care bancile cer ca proiectele sa fie preinchiriate in proportie de 50% inca de la inceputul constructiei, care se desfasoara pe o perioada de circa doi ani.

"Cat timp companiile cauta solutii pe termen scurt, de trei-sase luni, va fi extrem de greu sa ii gasim pe cei interesati sa preinchirieze niste spatii cu doi ani inainte, cum cer bancile acum. Drumul la banca este inutil, pentru ca este imposibil sa asiguri aceste cerinte", a subliniat Georgescu. In conditiile in care companiile multinationale, principalii clienti ai dezvoltarilor comerciale, si-au inghetat planul de extindere, reprezentantii Colliers estimeaza pentru acest an o crestere a gradului de neocupare a spatiilor de birouri de pana la 8-10%, de la 3%, cat era la sfarsitul lui 2008. Momentan, doar 40-60% dintre cladirile de birouri in curs de dezvoltare au fost preinchiriate, in comparatie cu 70-80% nivelul de preinchirieri atins in 2008.

Consultantii Colliers estimeaza ca doar jumatate dintre aceste proiecte vor reusi sa atinga gradul maxim de preinchiriere inainte de livrare, restul urmand sa aiba intarzieri de pana la un an. In zona spatiilor comerciale s-a trecut de la dictatura dezvoltatorului la cea a retailerilor. Locatarii ancora ai centrelor comerciale sunt interesati de trecerea, pana la depasirea efectelor crizei, de la un sistem de chirii fixe la unul de costuri variabile, calculate ca procentaj din cifra de afaceri realizata prin spatiul respectiv, potrivit firmei de avocatura Cozmaciuc, Puiu&Oprea.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: