SUA obliga AIG sa returneze primele de 165 milioane dolari

Data publicarii: 18-03-2009 | International

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus ca American International Group (AIG) va trebui sa ofere compensatii contribuabililor pentru primele de 165 milioane dolari platite angajatilor, ca o conditie pentru sprijinul promis de guvern, de 30 miliarde dolari, scrie Reuters.

Oficialul a subliniat ca Trezoreria va scadea primele de 165 milioane dolari din viitorul sprijin de 30 miliarde dolari. Primele platite de AIG, ce fusesera aprobate anul trecut, inainte ca guvernul sa salveze de la faliment asiguratorul, au atras mania politicienilor americani.

Guvernul, ce detine acum aproximativ 80% din titlurile AIG, a salvat compania de la faliment de trei ori, investind circa 180 miliarde dolari in salvarea acesteia.

Geithner a spus ca Trezoreria colaboreaza cu Departamentul Justitiei pentru a vedea in ce fel se poate obtine recuperarea primelor. "Vrem sa ne asiguram ca vor exista compensatii pentru sumele pe care nu le vom putea recupera", a spus Geithner.

De asemenea, oficialul a spus ca guvernul SUA vrea sa accelereze incheierea procesului de restructurare a AIG.

"Ca parte a procesului de restructurare, vom face concedieri si vom inchide anumite afaceri", a spus Christina Pretto, o purtatoare de cuvant a AIG.

Declaratiile lui Geithner vin in contextul in care directorul executiv al asiguratorului American International Group (AIG), Edward Liddy, va fi audiat miercuri in fata unei subcomisii a Camerei Reprezentantilor, in plina controversa cauzata de primele pentru conducerea companiei.

Liddy va fi audiat de subcomisia pentru piete de capital, asigurari si intreprinderi finantate din fonduri publice, potrivit unor declaratii de marti ale unor surse din Congres.

"Sunt extrem de dezamagit ca AIG va plati pentru 2008 prime de 165 milioane dolari, suplimentar fata de cele 55 milioane platite deja anul trecut, pentru salariati din chiar departamentul care a dus la problemele companiei", a declarat, intr-un comunicat, presedintele democrat al subcomisiei, Paul Kanjorski.

Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca vrea sa foloseasca toate mijloacele legale, pentru a impiedica asiguratorul AIG, salvat de la faliment de catre stat, sa acorde prime de milioane de dolari conducerii companiei.

In cadrul unor declaratii facute la Casa Alba, Obama a aratat ca sectorul financiar este in situatia grea actuala din cauza comportamentului iresponsabil si a apetitului de castig.

"In aceste conditii, este greu de inteles cum traderi de produse derivate de la AIG au meritat astfel de prime, care reprezinta 165 milioane dolari", a spus presedintele american.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: