Directorii AIG se refugiaza in spatele bodyguarzilor de teama furiei populatiei

Data publicarii: 18-03-2009 | International

Directorii AIG s-au refugiat in spatele fortelor importante de securitate desfasurate la cartierul general al grupului, in timp ce dezvaluirile despre bonusurile de milioane de dolari incasate din ajutorul acordat de stat au starnit furia populatiei, relateaza AFP.

Salariatii care intrau si ieseau din cladirea zgarie-nori datand din anii '30, situata in sudul Manhattanului, nu departe de Wall Street, refuzau orice comentariu. Gardienii, cu ecusoane pe care scria AIG, blocau accesul in cladire. "Este proprietate privata, nu puteti intra", i-a spus unul dintre ei unui jurnalist AFP care a incercat sa patrunda in sediu.

Guvernul, ce detine acum aproximativ 80% din titlurile AIG, a salvat compania de la faliment de trei ori, investind circa 180 miliarde dolari in salvarea acesteia.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus ca American International Group (AIG) va trebui sa ofere compensatii contribuabililor pentru primele de 165 milioane dolari platite angajatilor, ca o conditie pentru sprijinul promis de guvern, de 30 miliarde dolari. Oficialul a subliniat ca Trezoreria va scadea primele de 165 milioane dolari din viitorul sprijin de 30 miliarde dolari. Primele platite de AIG fusesera aprobate anul trecut, inainte ca guvernul sa salveze de la faliment asiguratorul.

Geithner a mai spus ca guvernul SUA vrea sa accelereze incheierea procesului de restructurare a AIG.

La randul sau, presedintele american Barack Obama a declarat luni ca vrea sa foloseasca toate mijloacele legale, pentru a impiedica asiguratorul AIG sa acorde prime de milioane de dolari conducerii companiei. In cadrul unor declaratii facute la Casa Alba, Obama a aratat ca sectorul financiar este in situatia grea actuala din cauza comportamentului iresponsabil si a apetitului pentru castig.

Marti, secretarul justitiei statului New York, Andrew Cuomo, a dezvaluit ca unii directori au parasit AIG desi au incasat prime importante pentru a ramane. "Unsprezece persoane care au luat prime de un milion de dolari sau mai mult fiecare, vizand sa le retina, nu mai lucreaza pentru AIG, iar una dintre ele a obtinut 4,6 milioane de dolari", a declarat Cuomo intr-o scrisoare transmisa presedintelui Comisiei de finante a Camerei Reprezentantilor.

"A.I.G. IS A P.I.G" (AIG este un porc) scria marti pe prima pagina New York Daily News, in timp ce cotidianul USA Today tiparea o fotografie cu o rosie aruncata in sigla grupului de asigurari.

Daca este clar ca salariatii AIG au primit ordin sa taca, angajatii birourilor din apropiere nu isi ascundeau marti tulburarea. "Cred ca este o insulta la adresa poporului american, ne rad in nas", spune Elizabeth Papadatos, in varsta de 26 de ani asistenta la un cabinet judiciar. "Imi platesc impozitele. Refuz sa muncesc pentru ca ei sa isi umple buzunarele, in conditiile in care eu ma straduiesc sa o scot la capat", a adaugat ea.

Anton Profit, un jurist in varsta de 27 de ani, afirma ca bonusurile acordate directorilor eficienti nu il deranjeaza, dar ca lucrurile se schimba atunci cand este vorba de persoane acuzate ca vor sa ruineze compania la care lucreaza. "Primele trebuie acordate celor care le merita", din punctul sau de vedere.

Charles Crum, avocat de profesie, considera ca situatia este "nebuneasca", dar nu crede ca autoritatile trebuie sa se arunce cu capul inainte pentru a satisface furia publica. "Daca aceste prime sunt contractuale, nu puntem spune un contract nu mai este contract. Statul si poporul sunt doua lucruri diferite, iar Guvernul trebuie sa isi pastreze sangele rece", a explicat el.

Un barbat sub acoperirea anonimatului, imbracat in costum, spune ca "totul este disproportionat", inainte de a intra in sediul AIG.

Pentru Bernie, un cersetor in varsta de 62 de ani, un lucru este sigur: bonusurile nu il privesc. "Ai crede ca directorii care primesc un milion de dolari mi-ar pastra si mie un dolar. Dar in general nu este cazul", spune el.

NewsIn