Acordul de imprumut cu CE si FMI va avea un caracter preventiv, cota unica si TVA nu vor fi majorate

Data publicarii: 18-03-2009 | Economie

Acordul de imprumut pe care autoritatile romane il vor incheia cu FMI si Comisia Europeana are un caracter preventiv, prin urmare cota unica si taxa pe valoarea adaugata nu vor fi majorate, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

"Acordul pe care il vom incheia cu CE, cu FMI, este clar ca are un caracter preventiv. Caracterul preventiv al acordului rezulta si din faptul ca nu trebuie sa marim nici cota unica, nici TVA, in comparatie cu alte tari care, atunci cand au fost in situatia de a incheia un acord, a trebuit imediat sa treaca la asemenea solutii. Noi incheiem acest acord tocmai pentru a preveni consecintele negative asupra economiei romanesti", a declarat Boc la o dezbatere la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri. Premierul a precizat ca majorarea TVA ar afecta populatia cu venituri scazute, iar majorarea cotei unice ar afecta mediul de afaceri.

Seful Executivului a precizat ca, din suma pe care Romania o va imprumuta de la FMI, doua treimi vor merge la BNR, iar o treime la Ministerul Finantelor (MFP), iar din suma alocata MFP o parte va merge spre banci, urmand sa fie utilizata pentru imprumuturi.

Boc a precizat ca, in cadrul intrevederii pe care a avut-o cu reprezentantul BERD miercuri dimineata, acesta si-a aratat disponibilitatea de a acorda in continuare sustinere financiara bancilor.

Intrebat care este valoarea imprumutului de la FMI, avand in vedere previziunea unei cresteri economice negative, Boc a spus ca autoritatile romane asteapta "scrisoarea de intentie din partea FMI si a CE, care va reprezenta viziunea pe care o au CE si FMI".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: