Preturile imobilelor vechi vor scadea cu 30-50%, iar cele ale imobilelor noi cu 15-25%

Data publicarii: 19-03-2009 | Imobiliare

Valoarea imobilelor vechi va scadea cu 30 - 50%, iar cea a imobilelor noi cu 15 - 25%, inainte de stabilizarea preturilor, potrivit cercetarii "Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara", realizate de NewsIn in perioada 10 ianuarie - 10 martie 2009.

"In momentul in care au inceput sa se dea credite, acelasi apartament de doua camere intr-o zona decenta a ajuns, intr-un an, de la aproximativ 15 mii de euro undeva la 60 de mii de euro. Apoi a ajuns sa fie tranzactionat la 120 - 130 de mii de euro. Vom ajunge la un 60 - 70 de mii de euro, care e o valoare normala, sustenabila, zic eu, in momentul de fata la scara larga", a spus unul dintre subiectii intervievati.

In opinia a 88% dintre cei intervievati, imobilele vechi erau supraevaluate, iar la momentul actual este dificil de calculat "pretul corect" in cazul acestora. Se estimeaza o diferenta de aproximativ 20 - 30 de procente intre preturile imobilelor noi si ale celor vechi, dupa stabilizarea pietei.

In momentul de fata, vanzarile in cazul imobilelor vechi sunt aproape complet blocate, iar tendinta de scadere a preturilor este mai accentuata decat pe piata imobilelor noi, iar lipsa vanzarilor determina de fapt imposibilitatea evaluarii.

De asemenea, se poate observa, in schimb, o tendinta de crestere a numarului de inchirieri pe acest segment.

In cazul imobilelor nou construite, majoritatea brokerilor, cat si a dezvoltatorilor imobiliari intervievati, apreciaza ca exista o tendinta de scadere a preturilor, insa, procentual, aceasta scadere este net inferioara fata de imobilele vechi. De asemenea, aceasta tendinta afecteaza diferit categoriile de imobile de pe aceasta piata.

Presiunea de scadere a preturilor afecteaza imobilele din categoriile mediu si mediu plus si se resimte mult mai putin in cazul imobilelor din categoria lux. Daca in cazul imobilelor mediu si mediu plus, participantii la interviuri apreciaza o scadere a pretului de aproximativ 20%, in cazul categoriei lux vorbim de o stagnare a preturilor sau, in unele cazuri, de o scadere de maximum 5%.

De asemenea, acestia au mai precizat ca, in cazul imobilelor mediu si mediu plus, exista un prag de aproximativ 800-1.000 de euro sub care preturile nu vor cobori.

Totodata, expertii intervievati considera ca mai pot exista presiuni suplimentare de scadere a preturilor, prin aparitia pe piata a o serie de imobile sub pretul de cost din cauza unor dezvoltatori care sunt nevoiti sa vanda sub limita costurilor, din cauza presiunilor financiare.

Cercetarea "Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara" a fost realizata in perioada 10 ianuarie -10 martie 2009. Cercetarea calitativa a fost realizata pe baza a 28 de interviuri in profunzime cu directori generali, directori executivi si directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari si companii imobiliare din Bucuresti, precum si cu persoane cu functii de decizie in institutii bancare/financiare din Romania, dar si consultanti financiari. Cercetarea cantitativa s-a realizat pe un esantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse in esantion.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: