Statul vrea sa reintroduca un regim special de rambursare a TVA pentru exportatori

Data publicarii: Astazi, 19-03-2009 | Finante-Banci

Statul vrea sa reintroduca un regim special de rambursare a TVA pentru exportatori, similar celui din 2007, si sa diminueze plafonul de exporturi de la 1 milion euro pana la 1 milion lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Astfel, persoanele care desfasoara activitati de export, in nume propriu sau in comision si livrari intracomunitare de bunuri scutite de taxa pe valoarea adaugata (TVA), ar putea beneficia de un regim special de rambursare a TVA similar celui care a fost aplicat in 2007, ca urmare a contextului actual generat de efectele crizei financiare, precum si a propunerilor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Initiativa vine in contextul in care importurile au scazut in ianuarie cu 37,4% fata de aceeasi luna din 2008, la 2,489 miliarde euro, in timp ce exporturile s-au comprimat cu 24,3%, la 1,912 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Fata de decembrie, exporturile au scazut in ianuarie cu 1,1%, iar importurile s-au redus cu 27,6%.

Conform proiectului de Ordin al ministrului Finantelor Publice privind aprobarea Metodologiei de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele impozabile pentru a beneficia de acest regim ar trebui eliminate depunerea tuturor situatiilor financiare, cu termen de depunere in ultimele 12 luni, si neinregistrarea de obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat.

Alte propuneri vizeaza uniformizarea conditiei de risc fiscal mare, astfel ca ar urma sa fie considerati cu risc fiscal mare numai contribuabilii care au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura infractiunilor, modificarea modului de calcul al riscului - care se va calcula trimestrial, nu semestrial - si aprobarea rambursarii cu inspectie fiscala ulterioara in cazul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, datorita specificului activitatii desfasurate.

De asemenea, Finantele vor sa elimine de la conditiile de risc fiscal mare si rambursare cu inspectie fiscala anticipata (Standard Individual Negativ, SIN=1) unele conditii referitoare la deconturile depuse de persoanele impozabile care, in decurs de 6 luni, au renuntat de cel putin doua ori la optiunea de rambursare, dupa incadrarea la categoria de risc mediu sau mare.

Ar mai putea fi exceptate persoanele impozabile care nu au niciun salariat, deoarece riscul asociat nu a putut fi evaluat in practica rambursarilor de TVA, precum si persoanele impozabile care-si desfasoara activitatea in unele domenii considerate ca prezinta un risc fiscal mare.

"Avand in vedere ca aceasta renuntare la optiunea de rambursare poate constitui un semnal ca respectivul contribuabil nu doreste efectuarea inspectiei fiscale, se propune ca aceste deconturi sa fie totusi supuse procedurii de solutionare a solicitarii de rambursare, insa organele de inspectie fiscala sa fie anuntate, in vederea cuprinderii, cu prioritate, a contribuabilului in programul de inspectie fiscala", se mai arata in proiect.

NewsIn