Moody's: Economia Romaniei se va contracta cu 2 - 4%, iar deficitul bugetar va ajunge la 5% din PIB

Data publicarii: 20-03-2009 | Economie

Economia Romaniei se va contracta cu 2 pana la 4% in acest an, iar deficitul bugetar ar putea ajunge la 5% din PIB, estimeaza analistul Moody's Kenneth Orchard, care subliniaza ca, "in conditiile contractiei economiei, reducerea chiar si cu un punct procentual a deficitului bugetar este dificila".

Agentia de rating prognoza, inca de anul trecut, o usoara contractie a economiei Romaniei, insa actualele estimari arata scaderea cu 2 pana la 4% in 2009. Anul viitor, Orchard estimeaza ca economia Romaniei va stagna.

Pentru deficitul bugetar, estimarea Moody's este de 5% din PIB in acest an, pentru un nivel al cheltuielilor bugetare de 38,6% din PIB si venituri prognozate la 33,5% din PIB.

"Avand in vedere contractia economiei, Guvernului ii va fi foarte greu sa reduca deficitul bugetar, chiar si cu un punct procentual. In cazul acordului cu FMI, este posibil ca, in documentele oficiale, guvernul sa isi asume o tinta de 3% din PIB, dar aceasta poate sa fie revizuita in sus pe parcursul anului", a spus economistul de la Moody's.

El considera ca un acord cu FMI si Comisia Europeana nu ar avea un impact semnificativ asupra evolutiei cursului de schimb si perceptiei externe asupra Romaniei, deoarece, in mare, pietele se asteapta la incheierea acestuia.

"Toata lumea stie ca Romania negociaza cu FMI si nu cred ca incheierea unui acord ar fi o surpriza. Din acest punct de vedere nu ma astept la un impact semnificativ asupra cursului de schimb, dar acordul ar trebui sa aduca o oarecare stabilitate", a spus Orchard.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: