Fondurile de pensii in multe din statele din zona au avut randamente negative in 2008

Data publicarii: 22-03-2009 | Economie

Fondurile private obligatorii (pilon II) din unele state din regiune au afisat pentru 2008 randamente negative de pana la 22,5%, fata de fondurile de pensii din Romania, care au obtinut un castig mediu anualizat de 11%, potrivit unui comunicat al APAPR, care prezinta date dintr-un raport al OECD.

Astfel, Ungaria a afisat un randament negativ de 22,5%, Bulgaria -20,8%, Polonia -14,2%, Croatia -12,5%, Slovacia -6,8%, iar Romania +11,3%, se arata in comunicatul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care citeaza un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). 

Criza financiara a influentat in mod diferit performantele investitionale ale fondurilor de pensii private din lume, potrivit datelor OECD.

Fondurile de pilon II din Romania au avut anul trecut cea mai buna performanta dintre toate celelalte fonduri similare din statele din regiune, se mai arata in comunicat.

In acelasi timp, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig de 7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta un randament mediu de 11%.

In primele noua luni de functionare, fondurile de pensii obligatorii din Romania au obtinut un randament mediu ponderat de 8,9%, care corespunde unei performante anualizate de 11,9%, potrivit ultimelor date.

Fondurile de pensii private din Romania au obtinut aceste performante datorita prudentei administratorilor, care se datoreaza si debutului sistemului in 2008, precum si strategiei conservatoare de investitii, in instrumente financiare cu venit fix.

In acelasi timp, conditiile precare de lichiditate de pe pietele financiare au adus randamente atractive instrumentelor cu venit fix si, implicit, si fondurilor de pensii de pe pilonul II.

Fondurile de pensii private din Romania au avut o expunere foarte redusa pe actiuni si instrumente asemanatoare (- 10% in mai 2008, dar in reducere constanta pana la 1% in februarie 2009).

De asemenea, nu s-au facut investitii in active "toxice" sau periculoase (produse financiare derivate, sintetice sau structurate, cu expunere la piata "subprime" din Statele Unite ale Americii), care au lovit fondurile de pensii si ceilalti investitori institutionali din statele dezvoltate ale lumii.

Un rol important in obtinerea acestor performante l-a avut legislatia foarte prudenta si restrictiva, dar si supravegherea atenta a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), se mai arata in comunicat.

In cursul anului 2008, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii (statele membre ale OCDE) au inregistrat o pierdere medie - randament negativ -, de -23%.

Cele mai afectate de pierderi au fost fondurile de pensii private din Statele Unite ale Americii, Irlanda si Islanda, unde pierderile au depasit 30% in cursul anului 2008, se mai arata in comunicat.

Chiar si in statele OECD, "pierderile" inregistrate de fondurile de pensii private sunt pierderi nemarcate si reprezinta de fapt o devalorizare temporara a activelor din portofoliu. Odata cu revenirea pietelor financiare dupa resorbirea crizei financiare si economice globale, mare parte din aceste pierderi vor fi si ele recuperate, potrivit APAPR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: