SUA anunta un plan de 500 de miliarde de dolari pentru a elibera bancile de activele toxice

Data publicarii: 23-03-2009 | International

Secretarul american al Trezoriei Tim Geithner a anuntat duminica seara un program in valoare de 500 de miliarde de dolari destinat eliberarii bancilor de activele toxice care, in opinia sa, "infraneaza in prezent" sistemul financiar american, relateaza AFP.

In principiu, Statele Unite ofera o finantare generoasa investitorilor privati pentru a scapa bancile de activele toxice care blocheaza sistemul de creditare, adancind recesiunea in Statele Unite. Este un plan a carui valoare se poate ridica pana la 1.000 de miliarde de dolari.

"Sistemul financiar in ansamblul sau nu functioneaza inca in sensul revigorarii", a declarat Geithner intr-un articol publicat de The Wall Street Journal. "Multe banci, inca impovarate de imprumuturi date ca urmare a unor decizii proaste, se abtin de la furnizarea creditelor", a explicat secretarul Trezoreriei.

Geithner a spus ca administratia presedintelui Barack Obama a pus la punct un nou "program de investitii public-privat", care va reuni fonduri pentru a furniza o piata pentru activele si imprumuturile toxice acordate de banci in ultimii ani.

"Programul de investitii public-privat va pune initial la dispozitie 500 de miliarde de dolari, cu posibilitatea ca aceasta suma sa creasca la 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o parte substantiala din valoarea activelor legate de piata imobiliara existente inainte de recesiune si care in prezent blocheaza sistemul nostru financiar", a subliniat Geithner.

Secretarul Trezoreriei va preciza luni ce intentioneaza sa intreprinda concret pentru a elibera bancile de activele lor toxice, in scopul relansarii pietei creditului. Geithner va detalia programul sau de investitii public-privat si ii va invita pe investitorii privati sa contribuie la acest fond destinat crearii unei piete pentru imprumuturile si activele vechi ce pun piedici in prezent sistemului financiar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: