Administratorii de pensii private vor trebui sa faca raportari pentru sume mai mari de 15.000 euro

Data publicarii: 24-03-2009 | Finante-Banci

Administratorii si agentii de marketing vor trebui sa raporteze catre arbitrul pensiilor private si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor operatiunile cu sume in numerar ce depasesc echivalentul in lei a 15.000 euro, a anuntat CSSPP.

Potrivit unui proiect de norma lansat in dezbatere publica, raportarea trebuie sa se faca in cel mult 10 zile, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni.

Informatiile aferente fiecarei operatiuni derulate vor trebui pastrate pentru o perioada de cinci ani, pentru a putea fi puse la dispozitia organelor de urmarire penala, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sau Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), la solicitarea acestora, se arata in comunicat.

Actul normativ reglementeaza activitatea de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private, aplicabil administratorilor si fondurilor de pensii private pe care le administreaza, precum si agentilor de marketing autorizati sau avizati in sistemul pensiilor private. 

Politicile si procedurile de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare administrator sau agent de marketing, vor trebui sa contina, printre altele, proceduri de identificare si monitorizare permanenta a clientilor, precum si a operatiunilor derulate de acestia pentru a detecta tranzactiile neobisnuite si cele suspecte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: