AmCham Romania recomanda Ministerului de Finante masuri de sprijinire a mediului de afaceri

Data publicarii: 24-03-2009 | Afaceri

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a inaintat Ministerului Finantelor Publice o serie de masuri de sprijinire a mediului de afaceri, identificate de membrii grupurilor de lucru din cadrul AmCham Romania.

Membrii AmCham solicita plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale. Eliminarea plafonului de taxare reprezinta o povara pentru investitorii care doresc sa atraga personal calificat si sa plateasca salarii corespunzatoare. Pe de alta parte, Guvernul poate imbunatati colectarea de contributii prin eliminarea posibilitatii de ocolire a legislatiei existente. Plafonarea bazei de taxare va diminua "platile la negru" dat fiind un nivel mai redus de taxare, va incuraja investitiile si va descuraja emigrarea personalului calificat. Asa cum se arata intr-un raport recent al OECD, din nefericire, Romania se claseaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste plata neoficiala a muncii.

AmCham Romania recomanda de asemenea revenirea la prevederile anterioare existente in Codul Fiscal cu referire la masurile de simplificare a platii TVA. Masurile de simplificare (taxarea inversa) cu privire la plata TVA ar trebui (re)aplicate deoarece pre-finantarea TVA-ului reprezinta o povara pentru investitori. In majoritatea tarilor membre UE, precum Austria, Belgia, Olanda, Italia, Iralnda, Luxemburg, etc. mecanismul de taxare inversa la importuri este in vigoare.

Recomandarile AmCham mai includ deductibilitatea integrala a cheltuielilor cu provizioanele pentru clienti incerti prevazuta in mod expres de Codul Fiscal, reducerea drastica a numarului de impozite si taxe fiscale si para-fiscale, posibilitatea ca taxele datorate de contribuabil sa fie compensate cu taxele platite in plus, sau de rambursat, direct de catre contribuabil, precum si acordarea in mod automat a dobanzii cuvenite contribuabilului pentru rambursarea TVA cu intarziere, ceea ce ar accelera  in mod semnificativ perioada de rambursare.

In contextul actualelor turbulente economice, AmCham Romania reafirma importanta unor masuri de sprijinire a mediului de afaceri, si a unui dialog deschis intre reprezentantii autoritatilor si cei ai comunitatii de afaceri.

AmCham va sustine adoptarea acestor masuri de stimulare cu ocazia amendarii Codului Fiscal.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: