Boc: salariile vor creste in 2009 daca vor fi resurse bugetare

Data publicarii: Astazi, 25-03-2009 | Politica

Premierul Emil Boc a spus marti ca isi mentine declaratia potrivit careia Executivul va majora salariile bugetarilor anul acesta "in masura in care resursele economice ale tarii vor permite", mai ales pe cele ale angajatilor cu salarii mici, insa nu vor fi majorate si indemnizatiile demnitarilor.

"In privinta inghetarii salariilor pentru anul 2009, ceea ce pot sa va spun sigur este ca doar pentru demnitari cu siguranta anul 2009 nu va aduce niciun leu in plus. Ceea ce am spus si in perioada anterioara ramane valabil, si anume ca, in masura in care resursele economice ale tarii ne vor permite, vom analiza si posibilitatea majorarilor salariale, cu preponderenta orientandu-ne spre cei cu salarii mici", a declarat Boc.

El a precizat ca tinta Guvernului este protejarea locurilor de munca si a persoanelor cu pensii si salarii mici.

"Prin masurile economice pe care le luam, inclusiv prin acordul cu FMI si CE, dorim sa avem resurse financiare pentru ca economia sa genereze in continuare locuri de munca si sa le mentina pe cele existente", a declarat Boc, intrebat de ziaristi cum protejeaza Guvernul locurile de munca in conditiile in care ministru Muncii a anuntat luni ca numarul de someri va fi mai mare cu 2-300.000 decat s-a estimat initial. Premierul a spus ca in bugetul de stat pe 2009 sunt prevazute sume care pot acoperi cheltuielile cu indemnizatia de somaj pentru aproximativ 500.000 de persoane.

Ministrul Muncii a anuntat, luni, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009 - de 525.000 de persoane - ar putea fi depasite cu 2-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei pentru plata indemnizatiei de somaj si a altor masuri de formare profesionala.

In ceea ce priveste solicitarea sindicatelor privind majorarea salariului minim pe economie, Boc a spus ca nu a participat la nicio discutie pe aceasta tema, prin urmare nu poate da un raspuns. "Exista probabil o discutie la Ministerul Muncii, cu Departamentul de Dialog Social, voi vedea ce concluzii au fost formulate. Nu am nicio informatie pana in acest moment", a spus el.

NewsIn