Romania va primi prima transa de 5 miliarde euro imediat dupa aprobarea de catre conducerea FMI

Data publicarii: 25-03-2009 | Economie

Romania va primi prima transa de 5 miliarde de euro dupa ce acordul de finantare cu Romania va fi aprobat de boardul Fondului Monetar International (FMI), in urmatoarele saptamani, a spus miercuri directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un comunicat.

Acordul stand by pe doi ani cu FMI prevede acordarea pentru Romania a 12,9 miliarde euro, dintr-un pachet total de finantare de circa 20 miliarde euro.

"Misiunea FMI si autoritatile romane au ajuns astazi la un acord, ce va trebui aprobat de managementul Fondului si de comitetul executiv, asupra unui program economic. Obiectivul pachetului de sprijin este sa amortizeze efectele scaderii accentuate a intrarilor de capital privat", a spus seful FMI, Dominique Strauss-Kahn.

"Comitetul executiv este asteptat sa discute programul in urmatoarele saptamani. Romania va putea sa traga 5 miliarde euro dupa aprobareade catre board", a adaugat el.

Imprumutul de la FMI este destinat sa intareasca politica fiscala, sa reduca necesarul de finantare al guvernului si sa imbunatateasca sustenabilitatea politicii fiscale pe termen lung.

Pachetul total de finantare cuprinde 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale. BERD anticipeaza ca va suplimenta finantarile in urmatorii doi ani cu 500 milioane euro, pana la 1 miliard de euro.

NewsIn