Numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta pana la un milion

Data publicarii: 25-03-2009 | Economie

Numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta pana la un milion, insa acest lucru depinde in mod decisiv de actiunile Guvernului de sprijinire a economiei si a intreprinderilor mici si mijlocii, a declarat pentru NewsIn presedintele UGIR 1093, Cezar Coraci.

"Am atras atentia reprezentantilor Guvernului si le-am cerut sa discute cu patronatele si sindicatele de situatia actuala a economiei romanesti, care nu se mai potriveste cu momentul conceperii bugetul actual de stat. Sa nu uitam, de asemenea, ca prognozele FMI coincid cu prognozele noastre, ceea ce ar trebui sa ii puna pe oficiali pe ganduri. Speram ca Guvernul sa devina mult mai activ si eficient, dat fiind ca Romania a pierdut deja trei luni si nu isi mai permite sa astepte ca un plan real de masuti anti-criza sa fie implementat", a spus reprezentantul organizatiei patronale.

Potrivit acestuia, multi someri vor proveni anul acesta din sectorul IMM. "Cea mai fragila zona din toata economia romaneasca o constituie intreprinderile mici si mijlocii care nu mai pot suporta nici macar pe termen mediu efectele decapitalizarii si lipsa de comenzi", a precizat Coraci.

Presedintele UGIR 1903 a adaugat ca Guvernul Romaniei trebuie sa ia masuri care sa vizeze direct sectorul intreprinderilor mici si mijlocii cu precadere in industria alimentara, constructii, industria cimentului si siderurgiei. El a adaugat ca trebuie sa inceapa imediat si in mod real investitii care sa creeze comenzile necesare, mentinerea in functiune a celei mai mari parti a capacitatilor din industriile mentionate si deci, implicit, sa se limiteze cresterea numarului de someri.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat luni ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200.000-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

"Va fi un numar mai mare de someri la sfarsitul anului si vrem sa ne asiguram ca putem plati indemnizatiile de somaj si masurile active si de formare profesionala ce se impun in acest an", precum si pierderile cauzate de ordonanta de urgenta ce a permis prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj, a declarat ministrul de resort.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, 347.707 dintre acestia provenind din sectorul privat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: