Seful BRD spera ca acordul cu FMI sa duca la scaderea dobanzilor in piata

Data publicarii: 25-03-2009 | Finante-Banci

BRD spera ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) sa duca la scaderea dobanzilor in piata, la lei, la 10-12% pe an, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii (RMO), a declarat, miercuri, presedintele-director general al BRD-Groupe Societe Generale, Patrick Gelin.

"Toate bancile din piata spera ca aceasta finantare de la FMI sa duca la scaderea dobanzilor in Romania sau scaderea rezervelor minime obligatorii. Ne trebuie o reducere a dobanzilor din piata", a spus Gelin.

El a adaugat ca spera ca dobanzile in piata sa ajunga un nivel de 10-12% pe an.

Marti, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, arata, intr-un comentariu in Business Standard, ca BNR va folosi banii de la FMI ca sa acopere golul din rezervele valutare ce va fi indus de reducerea graduala a rezervelor minime obligatorii si de sumele ce vor fi folosite pentru stabilitatea leului. "Acum creditarea s-a redus drastic. Este normal ca banii sa fie returnati bancilor. Pentru aceasta, BNR va reduce gradual rezervele obligatorii", a spus Croitoru.

In prezent, rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale sunt de 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume. Rezervele minime obligatorii la valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.

In portofoliul BRD, mai putin de 50% din creditele acordate sunt in valuta, fata de 57% la nivelul pietei, ceea ce face din BRD "o banca prudenta", a spus seful bancii.

Majoritatea creditelor acordate in euro sunt ipotecare sau credite acordate companiilor mari si IMM-urilor, a precizat Gelin.

"Acordam o atentie mai mare acelor clienti care au probleme, insa examinam de la caz la caz si nu vrem sa avem clienti care sa intre in incapacitate de plata", a mai spus seful BRD.

NewsIn