Noua banci-mama promit sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie

Data publicarii: 27-03-2009 | Finante-Banci

Cele noua mari grupuri bancare internationale, care s-au intalnit joi la Viena cu reprezentanti ai FMI si BNR au facut promisiunea sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie, si sustin testul de stres pe care BNR il va face ca sa verifice stabilitatea sistemului bancar.

"Am fost informati de intelegerea dintre FMI si BNR de a derula teste de stres bazate pe o metodologie stabilita de FMI pentru a estima pierderile posibile pe care le-ar putea suferi bancile din Romania in functie de mai multe scenarii pe perioada programului FMI/UE. Sustinem acest exercitiu si suntem de acord sa sprijinim subsidiarele noastre ca sa confirmam ca pozitia buna din punct de vedere financiar va fi mentinuta pe perioada turbulentelor din piata si a incetinirii macroeconomice, ca sa demonstram angajamentul nosru pe termen lung in fata dezvoltarii economice a Romaniei si ca sa semnalam cooperarea noastra in efortul comunitatii internationale de a pune la punct un raspuns bine coordonat in fata crizei", se arata in comunicatul FMI, care prezinta concluziile intalnirii de la Viena.

Cele noua banci ai caror reprezentanti s-au intalnit joi, la Viena, cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

In aceste conditii, cele noua mari banci au facut promisiunea ca, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul bancilor din Romania. "O nevoie suplimentara de capital nu poate fi exclusa si va fi oferita, daca va fi necesar", se mai arata in comunicat.

Totodata, in contextul investitiilor "substantiale" pe care le-au facut in Romania, cele noua grupuri sustin afacerile din tara si admit ca "suntem constienti ca este si in interesul nostru si al Romaniei ca noi sa ne angajam intr-un mod coordonat sa ne mentinem expunerile".

Intalnirea celor noua grupuri a venit in contextul in care banii primiti de Romania de la FMI, ce vor suplimenta rezerva internationala a BNR, ar putea permite o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta percepute bancilor, de la nivelul actual de 40%, cel mai ridicat din UE.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat joi ca discutiile cu bancile-mama au avut loc in principal sub forma unui acord de fond, fara ca BNR sa poata obliga in vreun fel bancile-mama sa nu retraga din Romania banii proveniti din scaderea rezervelor minime obligatorii si sa ii foloseasca la creditare.

"E un acord voluntar. Nu putem sa facem ceva obligatoriu pentru ca am interveni in libera miscare a capitalurilor. Jucam cu bancile-mama si cu subsidiarele lor din Romania cu aceleasi reguli ale jocului, pe baza de stimulente, nu de restrictii", a spus Isarescu.

El a dat semnale privind o eventuala reducere a RMO in perioada urmatoare, insa diminuarea se va face "extrem de gradual".

"Sub forma de rata, inca nu vom modifica, dar la compozitie este posibil. Incepem cu valuta, pentru ca lichiditatile in lei s-au imbunatatit sensibil, prin operatiunile repo pe care BNR le-a facut, inclusiv pentru a pune pe picioare finantarea excedentului de deficit bugetar", a spus Isarescu.

Totodata, guvernatorul a mentionat ca, in caz de nevoie, BNR va cere in mod expres bancilor din Romania sa isi suplimenteze capitalul.

Romania a primit miercuri un ajutor de 20 miliarde euro de la patru institutii internationale de creditare, in contextul actualei crize financiare mondiale, fiind a cincea tara din Europa Centrala si de Est care a apelat la FMI, dupa Ungaria, Letonia, Serbia si Ucraina.

Anul acesta, Romania va primi din imprumutul contractat pe doi ani aproximativ 11,8 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde de euro vor veni din partea FMI.

Acordul Romaniei cu FMI ar putea fi urmat de pachete asemanatoare pentru Lituania si Turcia, au estimat analistii, intr-un moment in care Europa de Est se confrunta cu o criza ce a dus deja la intrarea zonei euro, a Statelor Unite si a Japoniei in recesiune.

NewsIn