De teama arestarii, directorii bancilor private elvetiene nu mai au voie sa calatoreasca in strainatate

Data publicarii: 28-03-2009 | International

Masurile luate la nivel international impotriva secretului bancar au determinat bancile private elvetiene sa le interzica directorilor lor sa mai efectueze deplasari in strainatate, de teama ca acestia sa nu fie retinuti, relateaza Financial Times, citat de Mediafax. Declaratia a fost facuta de directorul unei importante banci private din Elvetia.

El sustine ca unele banci au apelat la aceasta masura de siguranta pentru a-si proteja angajatii fata de determinarea Statelor Unite si a Germaniei de a intensifica lupta impotriva evaziunii fiscale si a secretului bancar. ""Daca azi merg in Germania sa vizitez doua banci cu care colaborez (...), vama germana ma poate retine si interoga", a spus el.

Multe dintre banci s-au rezumat la a le interzice directorilor sa se deplaseze in SUA, dupa ce un reprezentant al bancii UBS, cea mai mare banca elvetiana, a fost retinut in 2008 pentru a da declaratii intr-o investigatie legata de taxe, dar sunt banci care au impus restrictii si in ceea ce priveste tarile vecine, cum ar fi Franta sau Germania.

Elvetia a acceptat, la presiunea altor state, in aceasta luna o relaxare a legilor ce privesc secretul bancar si adoptarea standardelor internationale cu privire la transparenta fiscala.

Antena3