Actiunile companiilor aeriene si hoteliere se depreciaza, din cauza temerilor privind gripa porcina

Data publicarii: 27-04-2009 | Bursa

Actiunile companiilor aeriene, din sectorul de turism si din industria hoteliera s-au depreciat puternic luni, in contextul in care izbucnirea gripei porcine in America de Nord creste temerile privind o incetinire a tursimului, sector deja afectat de criza economica, relateaza Reuters.

Actiunile celor mai mari companii aeriene din Europa, Air France-KLM, British Airways si Lufthansa, s-au depreciat intre 6,5% si 12%.

Titlurile companiei aeriene spaniole Iberia, care are legaturi puternice cu pietele din America Latina, s-au ieftinit cu 6%, iar ale companiei de stat Ryanair cu 8%.

La randul lor, actiunile lantului hotelier Accor s-au depreciat cu 5%, ale operatorului de vase de croaziera Carnival, care ofera croaziere in Golful Mexic, cu 8%, iar titlurile grupului hotelier Intercontinental s-au ieftinit cu 5%. De asemenea, actiunile operatorilor de tursim Thomas Cook si TUI Travel s-au depreciat intre 6 si 8%.

"Tot ce are legatura cu traficul aerian va fi afectat sever", a declarat Ben Timms, un trader de derivate in cadrul companiei Blue Index.

"Situatia este conform asteptarilor. Vindem actiunile companiile aeriene si le cumparam pe cele ale companiilor farmaceutice", a mai spus un trader.

Indicele paneuropean DJ STOXX al actiunilor din industria tursimului, SXTP, s-a depreciat cu 4,2%, urmand tendinta negativa a actiunilor companiilor aeriene din Asia, unde o amenintare a sindromului respirator acut (SARS) in Hong Kong, in urma cu sase ani, a starnit reactii asemanatoare.

Virusul SARS a fost cauza unei incetinirii extinse a activitatii industriale, afectate atunci si de atacurile de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

Virusul gripei porcine a ucis peste 100 de oameni in Mexic, iar in Statele Unite si Canada au fost raportate infectii, iar in Europa, Israel si Noua Zeelanda exista cazuri posibile. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat gripa "o ingrijorare privind sanatatea publica la nivel international", care ar putea deveni pandemica.