Green Energy si-a amanat proiectul parcului eolian de 200MW din Tulcea, din cauza legislatiei

Data publicarii: 17-07-2009 | Mediu

Green Energy Grup SA si-a amanat proiectul parcului eolian de circa 200MW din Tulcea si al centralei electrice pe biogaz de la Iernut, intrucat legislatia din Romania nu spriina suficient micii investitori in energie regenerabila, a declarat presedintele-director general al companiei.

"Avem circa 300 hectare, in Tulcea. Vroiam sa dezvoltam acolo un parc eolian de circa 200MW putere totala instalata. Insa legislatia din Romania privind sursele renegerabile nu stimuleaza astfel de proiecte. Legislatia este in asa fel facuta incat sprijina marii investitori, numai marile companii de utilitati sunt avantajate. Pe cei mici ii desfiinteaza", a declarat presedintele-director general al companiei, Gheorghe Tripon.

Tripon afirma ca nu va renunta la aceste proiecte in energii regenerabile.

Acesta a mai spus ca, de exemplu, potrivit legii, Guvernul stabileste sistemul de promovare a energiei regenerabile, nu il aplica, pentru ca nu exista o Hotarare de Guvern pentru aplicarea ei.

"Pana in 2008, nu exista o lege a energiilor regenerabile. Erau trei Hotarari de Guvern vagi, care nu au putere de lege si care nu erau suficient de fezabile. Apoi, Legea 220/2008 privind energiile regenerabile a imbunatatit cumva schema de sustinere a energiilor regenerabile. Doar pe eolian se mai poate face ceva. Insa, legea e de decor. Se mai spune acolo ca, daca ai proiecte in productia de electricitate din surse eoliene, primesti doua certificate verzi, pentru fiecare MWh produs si livrat in retea. Dar asta e doar pe hartie. Tot un certificat primesti, ca si inainte", a mentionat presedintele-director general al Green Energy Grup SA.

Potrivit acestuia, ar trebui incurajata si productia de energie din biomasa si culturile de plante energetice, avand in vedere potentialul ridicat al Romaniei privind biomasa. "Green Energy Grup SA a avut la un moment dat un proiect pe biomasa la cheie, insa nu l-am putut realiza efectiv, din cauza ca nu primeam suficiente subventii", a adaugat Tripon.

Productia companiei din primul semestru a scazut cu 55%, fata de aceeasi perioada din 2008, din cauza schimbarilor climatice, "vantul nu a mai batut la fel". De asemenea, in 2008, compania a inregistrat pierderi de 72.000 euro, din cauza cheltuielilor financiare foarte mari si a investitiilor facute. De asememea, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 1,5 milioane euro, in 2007, la aproape 200.000 euro, in 2008, a spus Tripon.

Green Energy Grup SA anunta in urma cu doi ani ca doreste sa se impuna ca un actor important pe piata producatorilor de energie din surse regenerabile din Romania si ca va dezvolta trei proiecte de parcuri eoliene, cu puteri instalate de circa 60-70 MW fiecare, in urma unor investitii de aproximativ 300 milioane de euro. Totodata, compania anuntase atunci ca va participa si la un proiect ce vizeaza construirea unei centrale electrice de 5 MW, pe biogaz, la Iernut, precum si a unei fabrici de bioetanol. Potrivit lui Tripon, valoarea acestui proiect se ridica atunci la aproximativ 80 milioane de euro.

In prezent, in Romania sunt instalate unitati de productie energie electrica din surse eoliene de circa 11MW. Green Energy Group detine in prezent o cota de circa 20%. Compania are trei turbine cu o putere totala instalata de 1,95MW.

NewsIn