RBS vrea sa isi majoreze capitalul cu cel putin 3 miliarde lire sterline

Data publicarii: 21-09-2009 | International

Royal Bank of Scotland (RBS) ia in considerare o emisiune de actiuni in valoare de 3-4 miliarde lire sterline pentru a reduce participatia pe care ar ceda-o guvernului pentru intrarea in programul de asigurare a activelor, si a luat legatura, in acest sens, cu cei mai mari investitori, potrivit FT.

Planurile sunt in stadiu incipient si Stephen Hester, directorul executiv RBS, testeaza inca pozitia investitorilor in legatura cu "modesta" emisiune de actiuni, potrivit unei surse apropiate bancii, citate de Financial Times.

Printr-o astfel de decizie, RBS s-ar alatura bancii Lloyds Banking Group in incercarile de a obtine capital pentru a limita implicarea in ceea ce bancile care participa la noul plan de garantare a activelor numesc un program costisitor de "banci toxice".

RBS trebuie sa ofere guvernului actiuni de tip 'B', fara drept de vot, in valoare de circa 19 miliarde lire sterline, reprezentand comisioane pentru participarea la programul de banci toxice cu active in valoare de 325 miliarde lire.

Aceasta masura ar majora participatia guvernului in cadrul RBS de la 70% la circa 85%.

Cu toate acestea, dupa cresterea masiva a burselor, care a dublat pretul actiunilor RBS in ultimele sase luni, banca spera sa colecteze capital de la actionari, pentru a finanta o parte din taxele datorate statului si pentru a limita majorarea participatiei detinute de guvern.

"RBS vrea sa masoare apetitul investitorilor pentru emisiunile mici si modeste de actiuni", a declarat o sursa avizata.

Banca aflata in dificultate, care a inregistrat anul trecut o pierdere record de 24,1 miliarde lire dupa ce a achizitional ABN Amro chiar inainte de criza financiara, vinde, de asemenea, active in valoare de 230 miliarde lire.

NewsIn