ANOFM: Numarul somerilor ar putea ajunge la 750.000 la sfarsitul anului si va creste si in 2010

Data publicarii: 01-10-2009 | Economie

Numarul somerilor ar putea creste pana la sfarsitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%, si e posibil ca rata somajului sa creasca in continuare si in trimestrul I din 2010, a declarat directorul ANOFM, Eugen Preda.

"In conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%, iar populatia activa din Romania insumeaza 9,7 milioane de persoane numarul somerilor va depasi 725.000 la sfarsitul anului si s-ar putea cifra chiar la 750.000 de persoane. Totodata, dat fiind ca ne confruntam in continuare cu o perioada de scadere a economiei, cred ca nu poate fi foarte bine dupa 1 ianuarie", a spus Preda.

El a adaugat ca, data fiind perioada de scadere a economiei, considera ca rata somajului va creste si in trimestrul I din 2010, dar a precizat ca nu poate spune daca va ajunge la 9% dupa primele 3 luni ale anului viitor.

Directorul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a mai spus ca principalele domenii afectate de criza economica, ce se reflecta si asupra salariatilor, sunt constructiile, domeniul bunurilor de folosinta indelungata si al celor de uz curent.

Eugen Preda a spus ca in lunile noiembrie si decembrie vor fi alocate 44 milioane lei pentru angajarea salariatilor in activitati de munca in folosul comunitatii pentru a putea ajuta familiile cele mai defavorizate, "parghie ce va fi folosita si pentru a mentine rata somajului in limite controlabile".

Pe de alta parte, oficialul ANOFM sustine ca nu se pune problema neplatii indemnizatiilor de somaj, in coditiile in care cele doua rectificari bugetare "au vizat numai sporirea sumelor alocate indemnizatiei de somaj, ce sunt asigurate fara probleme pana la sfarsitul anului".

"Bugetul alocat somajului poate fi asigurat chiar si pentru urmatorii patru ani, chiar daca am avea un deficit de cate 1 miliard lei in fiecare an, in conditiile in care avem un excedent de 4 miliarde lei din ultimii ani", a explicat Preda.

Cel mai puternic au fost loviti de criza economica persoanele cu studii liceale si postliceale, acestia fiind cei mai numerosi angajati trecuti in somaj, in vreme ce ritmul de crestere a somajului in randul persoanelor cu studii superioare a fost cel mai ridicat.

Numarul somerilor a crescut cel mai mult in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 30 si 49 de ani, a mai spus directorul ANOFM, Eugen Preda.

"Pentru prima data de cand se calculeaza rata somajului, din 1991, numarul somerilor a crescut continuu pe parcursul intregului an. Este o situatie ce nu a mai fost intalnita niciodata. Somajul a crescut pentru a 14 luna la rand in august, peste nivelul de 600.000 de persoane. In afara cresterii ratei somajului, pentru prima data in luna mai numarul celor care primesc indemnizatie de somaj l-a depasit pe cel al somerilor care nu primesc aceasta indemnizatie, raportul fiind de 55% fata de 45%. Acest fapt ne arata de fapt intensitatea crizei", a mai spus Preda.

Ultimele date prezentate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca numarul de someri a ajuns la 601.673 la finalul lunii august, comparativ cu nivelul de 403.400 inregistrat la sfarsitul anului trecut.

Numarul de someri a crescut deja 14 luni la rand, de la nivelul minim record dupa 1991 inregistrat in iunie 2008, in conditiile in care economia romaneasca este in recesiune de la jumatatea anului trecut, dupa aproape un deceniu de crestere.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca numarul de someri din Romania va ajunge la 685.000 la finalul acestui an, in crestere cu 70% fata de decembrie 2008, ceea ce ar insemna un avans al numarului de someri cu peste 83.000 in ultimele patru luni din 2009. Rata somajului, care reprezinta raportul intre numarul de someri inregistrati la ANOFM si populatia activa din Romania, ar urma sa ajunga astfel la 7,6% la finalul acestui an, de la 4,4% in decembrie 2008 si 6,6% in august 2009.

NewsIn