Jumatate din proiectele de centre comerciale anuntate pana in 2010 nu vor fi livrate

Data publicarii: 01-10-2009 | Afaceri

Jumatate din proiectele de centre comerciale anuntate pentru livrare pana in anul 2010 nu vor fi finalizate, in prezent aflandu-se in constructie doar 50% din cei 700.000 metri patrati estimati, a declarat partner managing director al Cushman & Wakefield, Razvan Gheorghe.

"In 2009 a incetinit ritmul dezvoltarii de centre comerciale, din cauza scaderii vanzarilor, a lipsei de finantare si a schimbarii strategiilor dezvoltatorilor. Pana in anul 2010 erau propuse pentru livrare spatii comerciale cu o suprafata totala de 700.000 mp, insa doar jumatate dintre ele vor fi livrate in termenul stabilit", a declarat, in cadrul conferintei anuale "Romanian Retail Real Estate" organizata de Consiliul International al Centrelor Comerciale (IGSC), Razvan Gheorghe.

Acesta a mai precizat ca in prezent sunt in derulare lucrarile de contructie pentru 10 proiecte, adica 350.000 mp de suprafata comerciala, printre care se afla Cotroceni Park, Atrium Arad, Erp Deva si West Gate.

In plus, Razvan Gheorghe a precizat ca, din intregul stoc autohton de centre comerciale, fac parte foarte putine astfel de unitati, care au o calitate buna, comparativ cu alte tari emergente vecine.

Potrivit reprezentantului Cushman & Wakefield, anul acesta vor fi livrati 240.000 mp constuiti, dintre care 68% doar in Bucuresti.

"O singura constructie cu destinatie retail este prevazuta pentru livrare in acest an, si anume, Cotroceni Park, care va fi inaugurat in luna octombrie. Cele mai multe constructii anuntate in acest an, adica 160.000 mp sunt in Bucuresti", a precizat Gheorghe.

El a adaugat ca in anul 2009 au fost livrate sapte noi centre comerciale, printre care se numara Grand Arena, Central Plaza Bacau si Era Shopping.

Aceasta este cea de-a doua editie anuala a conferintei ICSC Retail real estate, la care participa 150 de dezvoltatori din domeniu si retaileri. ICSC este o asociatie profesionala internationala care are peste 60.000 de membri din domeniile retailului si cel de real estate din peste 100 de tari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: