Activitatea de creditare a institutiilor nebancare s-a restrans cu 2 mld. lei in sase luni

Data publicarii: 01-10-2009 | Finante-Banci

Institutiile financiare nebancare aproape ca si-au blocat activitatea in acest an. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, in primul semestru, soldul imprumuturilor acordate de IFN-uri s-a diminuat semnificativ, indiferent de tipul creditului. Portofoliul de finantari acordate de institutiile financiare nebancare (INF) era, la finele primului semestru din acest an, de aproximativ 42,62 miliarde de lei. Iar comparativ cu sfarsitul anului trecut, soldul imprumuturilor a scazut cu aproape doua miliarde de lei, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Mai putini bani

Principalele mo-tive ale acestei evolu-tii tin, pe de o parte, de restran-gerea re-sur--selor financiare pe care le puteau ac-cesa institutiile fi-nan-ciare nebancare pentru a acorda cre-dite, iar pe de alta par-te, de dimi-nua-rea cererii de impru-mu-turi.

In primul rand, datele bancii cent-rale arata faptul ca, pe parcursul primu-lui semestru din 2009, expunerea ins-- ti-tutiilor de credit din tara noastra pe segmentul intermediarilor financiari (inclusiv INF-uri) s-a diminuat de la 4,23 miliarde de lei pana la 3,6 miliarde de lei. De asemenea, si resursele financiare din afara tarii au fost mai putine si mai scumpe.

Din datele balantei de plati reie-se faptul ca imprumuturile financiare pe termen lung (bani care au intrat in tara) au totalizat, in perioada ianuarie-iunie 2009, numai 2,56 miliarde de euro, comparativ cu 5,34 miliarde de euro in primul semestru al anului trecut.

De asemenea, si valoarea creditelor finan-ciare pe termen scurt s-a diminuat de la 2,98 miliarde de euro in primul semes-tru din 2008 pana la 1,79 miliarde de euro in 2009. Adica, resursele financiare la dispo-zitia IFN-urilor s-au restrans cu cel putin 15% pe plan intern si au scazut cu 40%-50% pe plan extern. Pe ansamblu, soldul imprumu-tu-rilor primite de IFN-uri s-a redus de la 36,87 miliarde de lei pana la 34,23 mili-arde de lei.

Integral in Financiarul