CEO Petrom: Titeiul si gazele vor ramane coloana vertebrala a sectorului energetic, pana in 2030

Data publicarii: 01-10-2009 | Actualitate

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al celei mai mari companii din Romania, Petrom, considera ca sursele clasice de energie, petrolul si gazele naturale, vor ramane coloana vertebrala a sectorului energetic, chiar pana in 2030, in pofida scenariilor care privesc criza economica.

"Titeiul si gazele vor fi in continuare coloana vertebrala a sectorului energetic, in ciuda scenariilor care se fac. Nu este un lucru pe care ni-l dorim, pentru ca vrem sa inlocuim aceste surse clasice cu sursele regenerabile, iar tehnologiile trebuie testate. Daca ne uitam la previziunile facute, industria petrolului si a gazelor vor fi actorul principal in sectorul energetic, pana in 2030", a declarat CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, prezenta la "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc la Bucuresti, intre 30 septembrie si 2 octombrie.

Seful de la Petrom precizeaza ca vor avea loc schimbari in piata si ca preturile vor creste. "Provocarile din sectorul energetic ne vor solicita eforturi colective", a adaugat Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom opereaza in prezent 828 de benzinarii Petrom si OMV, din care 562 in Romania si 266 in afara granitelor.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.  In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de  4,552 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

NewsIn