FMI: Europa emergenta isi va reveni mai greu decat statele dezvoltate sau alte economii emergente

Data publicarii: 01-10-2009 | Economie

Redresarea economiilor din Europa emergenta va fi mai lenta decat a statelor dezvoltate si a altor regiuni emergente din lume, din cauza fluxurilor de capital reduse, iar recuperarea va fi inegala, cel mai greu urmand sa revina statele baltice si cel mai usor Polonia si Turcia, estimeaza FMI.

In Europa emergenta, dupa contractia PIB cu 5,2% in 2009, o revenire la crestere economica este estimata in 2010, cu o rata de 1,8%.

"Redresarea in statele emergente din Europa va fi mai lenta decat in alte regiuni emergente din lume, deoarece multe economii vor continua sa intampine probleme importante de ajustare, avand in vedere ca fluxurile de capital vor ramane probabil reduse pentru o perioada", mai subliniaza FMI, intr-un raport privind perspectivele pentru economia globala.

Totodata, Fondul atrage atentia ca "recuperarea va fi inegala: unele economii emergente europene, mai ales statele baltice, vor continua sa se comprime si in 2010, dar cresteri semnificative ale productiei sunt asteptate in alte tari, mai ales in Polonia si Turcia"

Mai detaliat, institutia estimeaza comprimarea economiilor central-europene (categorie in care incadreaza Ungaria si Polonia) cu 0,7% in acest an, pentru a reveni pe crestere in 2010, cu 1,5%. De asemenea, Polonia este singurul stat european emergent care va ramane pe plus in 2009, cu o crestere a produsului intern brut (PIB) de 1%, urmata de un avans cu 2,2% in 2010.

Europa de Sud si Sud-Est (in care este clasificata si Romania, alaturi de alte state, precum Bulgaria sau Croatia) va suferi o contractie a PIB cu 7,5% in acest an, urmata de o usoara scadere si in 2010, cu 0,1%.

"Europa emergenta a fost afectata deosebit de tare de scaderea intrarilor de capital, ceea ce a dus la contractia importanta a economiile din statele baltice, Bulgaria si Romania, desi cursul de schimb a reactionat ca un neutralizator al socurilor in economiile cu regim de flotare flexibil", se precizeaza in analiza FMI.

In regiune, Bosnia, Ungaria, Letonia, Romania si Serbia beneficiaza de programe de sustinere din partea FMI, vizand balanta de plati, in timp ce Polonia are acces la o linie de credit flexibila din partea Fondului, pentru a-si stabiliza increderea pe piata.

In ultimele luni, ritmul contractiei economiilor a incetinit semnificativ in regiune, in timp ce apetitul pentru risc a revenit si exporturile s-au reluat, desi creditul privat ramane lent si somajul continua sa creasca.

Puterea raspunsului la criza prin politici macroeconomice a depins in mare parte de spatiul de manevra pe care fiecare stat l-a avut la dispozitie si care a variat foarte mult, subliniaza FMI.

Spre deosebire de economiile dezvoltate, care si-au permis introducerea de stimulente fiscale, state precum Italia, Grecia si majoritatea economiilor emergente nu au avut suficiente resurse pentru a introduce masuri de stimulare a activitatii economice, subliniaza FMI.

"Mai mult, majoritatea statelor din Europa emergenta au fost puse in dificultate si de iesirile de capital strain sau de riscurile ca aceasta tendinta sa se accentueze. Unele dintre aceste tari au fost obligate sa isi intareasca politica monetara si sa recurga la o politica fiscala mai restrictiva, fiind indeosebi cazul economiilor cu un regim de curs fix. Recent, diminuarea aversiunii la risc a permis unora dintre economiile emergente sa reduca ratele dobanzilor", arata raportul FMI.

Institutia mai subliniaza ca, desi ritmul de scadere a activitatii economice s-a temperat, redresarea va fi probabil modesta in urmatoarele trimestre. Revenirea in a doua jumatate a acestui an este alimentata mai ales de cresterea exporturilor si o reluare a productiei, cu sustinerea permanenta a stimulilor oferiti de stat.

Proiectiile indica o iesire din recesiune a zonei euro in a doua parte din 2009, cu o consolidare a acestei tendinte in 2010, in timp ce inflatia va ramane scazuta, apreciaza expertii FMI.

NewsIn