Finantele au programat pentru octombrie emisiuni de titluri de stat de 6 miliarde lei

Data publicarii: 01-10-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa atraga in luna octombrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, cu 43% peste nivelul atras in septembrie, potrivit datelor publicate, joi, de minister.

In septembrie, Ministerul de Finante a atras circa 4,2 miliarde lei prin titluri de stat, desi isi propusese initial sa emita titluri de 6 miliarde lei.

Prima licitatie va fi organizata pe 5 octombrie, cand Finantele vor emite certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 6 luni, de 1,1 miliarde lei. Pe 8 octombrie, MFP vrea sa plaseze obligatiuni de stat pe 5 ani, de 950 milioane lei.

Pe 12 octombrie, ministerul vrea sa atraga 1 miliard lei prin certificate de trezorerie cu maturitate tot la 6 luni, iar pe 19 octombrie, Finantele vor emite titluri de stat scadente la 12 luni de 1 miliard lei.

A cincea licitatie din octombrie va avea loc pe 22 ale lunii, cand MFP intentioneaza sa plaseze 950 milioane lei prin obligatiuni pe 3 ani, iar ultima licitatie pentru titluri de stat din aceasta luna ar urma sa aiba loc pe 26 octombrie, cand MFP va emite certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la 12 luni de 1 miliard lei.

In acest an, Finantele au emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde lei (mai mult de 13 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

In august, MFP a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25% pe an, la putin timp dupa ce au obtinut de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro. In plus, Finantele si-au propus sa emita euroobligatiuni cu valoare indicativa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele opt luni ale acestui an la 22,3 miliarde lei, echivalent cu 4,5% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Invocand deteriorarea mai rapida decat se asteptau a activitatii economice in Romania, reprezentantii FMI au stabilit cu autoritatile romane si noi tinte pentru deficitul bugetar. Astfel, obiectivul pentru acesta a fost revizuit la 7,3% din PIB in 2009, de la 4,6% din PIB.

NewsIn