Grupul belgian KBC ar putea renunta la unele active non-strategice din Romania si Bulgaria

Data publicarii: 01-10-2009 | Finante-Banci

Grupul financiar belgian KBC a anuntat joi ca va continua sa isi dezvolte afacerile in Europa Centrala si de Est, dar ar putea renunta totodata la o serie de active non-strategice din Bulgaria si Romania, potrivit presei belgiene.

Directorul executiv al KBC, Jan Vanhevel, a explicat in cadrul unei prezentari publicata pe pagina de internet a companiei ca intentioneaza sa mentina planurile de dezvoltare in Europa Centrala si de Est, a doua piata ca marime a grupului.

El a mai spus ca profilul de risc in tarile in care grupul are afaceri - in principal Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia - este mai mic decat in zona statelor baltice, in Balcani sau in pietele foste Uniuni Sovietice, unde grupul belgian are o expunere redusa.

Astfel, nivelul creditelor neperformante in principalele piete a crescut, dar costurile de provizionare au inceput sa se stabilizeze.

De asemenea, potrivit Reuters, KBC nu planuieste sa opereze o majorare de capital pentru a returna ajutorul primit de la stat, de 7 miliarde euro. Grupul belgian a prezentat in aceasta saptamanp Comisiei Europene un plan de afaceri pe cinci ani, pe care autoritatile europene ar putea sa il aprobe pana la sfarsitul acestui an.

Pe de alta parte, presa belgiana relateaza ca grupul financiar a scos deja la vanzare participatia la banca slovena NLB si ia in considerare si renuntarea la unele active din Romania si Bulgaria.

Grupul KBC controleaza pe piata din Romania firma Romstal Leasing, casa de brokeraj KBC Securities, brokerul de asigurari Ink si compania de credite de consum KBC Consumer Finance.

NewsIn