Regiunea Bucuresti-Ilfov se clasa pe locul opt in UE, dupa densitatea populatiei in 2007

Data publicarii: 02-10-2009 | Actualitate

Regiunea Bucuresti-Ilfov se clasa in 2007 pe locul opt in cadrul regiunilor Uniunii Europene cu cea mai mare densitate a populatiei pe kmp, cu 1.226 locuitori, in timp ce densitatea cea mai mare era inregistrata in zona metropolitana a Londrei, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, in zona metropolitana a Londrei se inregistra o densitate de 9.354 locuitori/kmp. Pe locul al doilea se afla Bruxelles, cu 6.405 locuitori pe kmp, iar pozitia a treia a clasamentului este ocupata de Melilla (Spania) (5.197 locuitori/km patrat).

Cea mai mica densitate din Romania a fost inregistrata in regiunea Vest (formata din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis), de 60 locuitori pe kmp. In UE, zonele cu cele mai mici densitati ale populatiei pe kmp sunt Guyana franceza si övre Norrland din Suedia (3 locuitori pe kmp) si Pohjois-Suomi din Finlanda (4 locuitori pe kmp).

Biroul european de statistica a mai aratat ca densitati de peste 500 locuitori pe km patrat exista in mai mult de 32 de regiuni ale UE. Opt dintre acestea sunt in Marea Britanie, sase in Germania, patru in Olanda, cate trei in Belgia si Spania si cate una in Cehia, Danemarca, Grecia, Franta, Austria, Portugalia, Romania si Malta.

La polul opus se afla regiunile cu o densitate a populatiei sub 50 locuitori pe kmp, in UE fiind 28 de astfel de regiuni: cate cinci in Grecia si Suedia, cate patru in Spania si Finlanda, trei in Franta si cate una in Bulgaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Estonia si Letonia.

Eurostat a mai anuntat ca, in 2007, putin peste un sfert (26,3%) din populatia din Bucuresti-Ilfov avea studii superioare, cea mai mare rata din Romania. In UE, cele mai mari ponderi ale populatiei cu studii universitare erau in regiunea Brabant Wallonia din Belgia si zona metropolitana a Londrei, cu cate 48% fiecare. In Romania, nivelul cel mai scazut al persoanelor intre 25 si 64 de ani cu studii superioare era inregistrat in regiunea Sud-Muntenia (judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman), de 8,6%. Cele mai mici rate pe ansamblul UE au fost raportate in cate o regiune din Cehia si Portugalia, de putin peste 7%.

De asemenea, biroul european de statistica a prezentat date despre accesul la internet in gospodarii, in 2008. In Romania rata cea mai mare a gospodariilor conectate la internet era anul trecut de 50% in Bucuresti-Ilfov, iar cea mai mica in regiunea Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), de 23%. Pe ansamblul UE, cele mai mari rate ale accesului la internet au fost raportate in 2008 in regiuni din Olanda, de circa 90%, iar cele mai mici intr-o regiune din Bulgaria (17%).

NewsIn